Joey Roukens

Bosch Requiem - 2022

Voor Bosch Requiem 2022 keert Roukens terug naar zijn innerlijke creatieve bron

November music begint traditioneel met het Bosch Requiem. In 2022 is het requiem gecomponeerd door Joey Roukens. Het is de zesde componist die in opdracht van November Music en Muziekgebouw aan ’t IJ een requiem heeft geschreven.

Uitvoerenden zijn het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Sofi Jeannin. Het concert is live opgenomen op 3 november 2022 in het Muziekgebouw.

Voor Bosch Requiem 2022 keert Roukens terug naar zijn innerlijke creatieve bron. Roukens grasduint in zijn requiem vreugdevol en virtuoos door de muziekgeschiedenis. Zijn energieke, sensitieve muziek sleurt je als luisteraar onherroepelijk mee. Vele invloeden stromen samen in zijn aansprekende composities: impactvolle popmuziek, de hypnose van de minimal music, maar ook het klassieke raffinement van componisten als Igor Stravinsky, John Adams of Ennio Morricone.

De componist over zijn werk: “Toen ik de vraag kreeg of ik een requiem wilde schrijven, hoefde ik niet lang te twijfelen. Al sinds mijn tienerjaren voel ik mij aangetrokken tot ‘genre’ van het requiem – of het nu gaat om Morales (het eerste requiem dat ik ooit op CD had), Mozart, Cherubini, Fauré, Verdi of Britten, hun requiems behoren voor mij beslist tot het mooiste en diepzinnigste wat deze componisten geschreven hebben. Mijn requiem is dan ook een soort hommage aan die lange traditie van requiems waar ik zo van hou en ik heb om die reden de traditionele Latijnse requiem tekst als uitgangspunt genomen voor mijn werk. Daarbij heb ik grote delen van die tekst echter weggelaten omdat ik die te ‘beladen’ vond en te sterk verbonden met een achterhaald christelijk wereldbeeld. Mijn streven was om een requiem te schrijven dat ook betekenis zou kunnen hebben voor mensen die niet religieus of christelijk zijn."