Joan Reinders

Playlist

De Keuze van Joan Reinders

favoriete orkestmuziek

Componist, arrangeur en orkestleider Joan Reinders maakt furore met zijn eigen Millennium Jazz Orchestra. Daarnaast werkt hij samen met orkesten als de WDR Big band, Metropole Orkest en orkesten in conservatoria door heel Europa. Voor New Music NOW selecteerde hij zijn favoriete muziek en zet hij ook musici van zijn eigen orkest in het zonnetje.

Tineke Postma – Freya

Tineke leerde ik kennen toen zij nog studeerde aan het conservatorium van Groningen. Ik heb daarna gezien hoe zij is uitgegroeid tot een internationale ster. In 2015 won Tineke de Buma Boy Edgar prijs. Voor haar album Freya liet ze zich inspireren door moederschap, door haar jeugd in Friesland en door krachtige vrouwen, zowel mythische als levende. Voor haar muziek deed ze een uitgebreide studie naar compositietechnieken, zoals contrapunt, en componisten als Slonimsky en Messiaen.

Line-up in de clip: Tineke Postma (alt/sopraansax), Ian Cleaver (trompet), Clemens van der Feen (bas), Tristan Renfrow (drums).

Vincent Veneman – Allemande

Vincent Veneman heeft vele jaren als solist en leadtrombonist meegespeeld in het Millennium Jazz Orchestra. Daarna is hij compositie gaan studeren bij Michael Abene en Ed Partyka in Graz. Met zijn CD Vincent Veneman 10 laat hij zijn compositorische kwaliteiten zien. Ik hou van zijn melodische lijnen en zijn frisse aanpak. Hij is trouwens niet alleen een grandioos musicus, maar ook specialist in de klassieke taal van de architectuur.

Line-up in de clip: Vincent Veneman (trombone en composities), Gerhard Ornig (flugelhorn en trompet), Paul van der Feen (klarinet, sopraan en altsax), Malte Schiller (tenorsax, klarinet en basklarinet), Nils van Haften (tenorsax en basklarinet), Emiliano Sampaio (gitaar), Jan-Olaf Rodt (gitaar), Nikola Kolodziejczyk (piano), Tobias Nijboer (bas), Reinhold Schmölzer (drums).

Suzan Veneman – Migrations of the Mind

Suzan Veneman, trompettist in het Millennium Jazz Orchestra, heeft haar visitekaartje afgegeven met haar debuutalbum Migrations of the Mind, waarin ze laat horen dat componeren een favoriete uitlaatklep is. Ze zegt zelf: “Het is een soort beeldhouwen, maar dan met klanken en zwarte bolletjes op papier”.

Line-up in de clip: Suzan Veneman (trompet, flugelhorn, vocals, synthesizer), Joao Driessen (tenorsax, EWI, Vincent Veneman trombone), Timothy Banchet (piano, synthesizer, Fender Rhodes, Hohner Clavinet(, Tijs Klaassen, (bas), Wouter Kühne (drums)

Bart Tarenskeen – Waltz 52

Bart is als bassist in Millennium Jazz Orchestra een rots in de branding. Hij componeert graag en veel. In de coronaperiode gaf hij zichzelf de opdracht wekelijks een nieuwe jazzwals te schrijven. 52 prachtige jazzwalsen in alle toonsoorten zijn het resultaat. De partituren gaan in boekvorm verschijnen.

Line-up in de clip: Bart Tarenskeen (bas en composities), Maarten Voortman (piano)

Componist des Vaderlands Martin Fondse won de Buma Boy Edgar prijs in 2017. Met zijn naam verwijst het Starvinsky Orkestar naar Igor Stravinsky. Met deze grootmeester deelt Martin Fondse een liefde voor grensverkenningen. In zijn ensemble spelen musici uit de klassieke hoek (zoals hobo en strijkers) samen met jazzmusici. Martin noemt de groep een 'pan-Europees flex-orkest'. De toevoeging Orkestar verwijst naar de Balkan-ensembles, waarvan de energie hem enorm aanspreekt.

Line-up in de clip: Martin Fondse (composities, piano, melodica), Eric van der Westen (akoestische bas), Dirk Peter Kölsch (drums, speelgoed,) Eric Vloeimans (trompet), Claudio Puntin (klarinet, micro megafoon), Søren Siegumfeldt (Cmelody saxofoon), Irma Kort (hobo), Steffen Schorn (baritonsaxofoon, contrabasklarinet en tubax), Vera van der Bie/Gerdur Gunnarsdottir (viool), Herman van Haaren (viool), Benni von Gutzeit (altviool), Jörg Brinkmann (cello).

Bert van den Brink – Blues Complex

Bert is pianist, organist, accordeonist, componist, arrangeur, producent en docent. Ik ben het helemaal eens met de jury van Boy Edgar Prijs in 2007: “Zijn werk klinkt volkomen oorspronkelijk, iedere improvisatie een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Zowel als solopianist, begenadigd begeleider van zangtalent en als componist en arrangeur heeft hij grote hoogten weten te bereiken.” Blues Complex was een van zijn composities die ik mocht arrangeren en dirigeren voor een prachtig project samen met Bert en de WDR Big Band in 2015. 

Line-up in de clip: Bert van den Brink (piano en compositie), Hein van de Geyn (bas), Hans van Oosterhout (drums).

Jasper Blom – Your beauty and my Brains

De saxofonist Jasper Blom is veelzijdig, heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder de Buma Boy Edgar prijs in 2019. Zijn kwartet combineert akoestische jazz met elektronica en varieert van energieke hardbop tot vrije open geïmproviseerde muziek. Hij is actief als musicus en componist in zowel hedendaagse muziek als jazz.

Line-up in de clip: Jasper Blom (sax), Jesse van Ruller (gitaar), Frans van der Hoeven (bas), Martijn Vink (drums).

Jasper van ’t Hofs PILI PILI

Alweer een Buma Boy Edgar prijswinnaar. Jasper van ’t Hoff won hem in 2018. Daardoor kreeg hij eindelijk de waardering in Nederland nadat hij al vele jaren internationaal werd bewierookt. Jasper laat Europese jazz versmelten met de ritmische klanken van Afrika. Pili Pili werd de naam van de formatie die jaarlijks werd geformeerd uit steeds andere muzikanten uit verschillende Afrikaanse landen. Dit werd Jaspers grootste succes. Honderdduizenden lp’s en cd’s brachten wereldwijd liefhebbers in vervoering.

Millennium Jazz Orchestra – Octopus

Deze live-opname is het resultaat van acht concerten in Theater Bouwkunde in Deventer (2017/18). De suite bestaat ook uit acht delen, analoog aan de acht tentakels van de octopus. De octotonische toonladder, die uit acht tonen bestaat, is de muzikale rode draad van deze suite. Zo is uit dit melodische materiaal het steeds terugkerende Leitmotiv gecomponeerd. Een nieuwe uitdaging voor mij was het ontwikkelen en beheersen van programmatische muziek in de jazz. Elk deel verklankt verschillende eigenschappen van de octopus.

Line-up in de clip: Joan Reinders componist en dirigent.
Saxen: Gerlo Hesselink, Rob Sijben, Volker Winck, Martin van der Horst, Job Helmers
Trompetten: Sander Zweerink, Suzan Veneman, Bas Konings, Herman Nijkamp, Florian Sperzel
Trombones: Gregor Sperzel, Jochen Niehaves, Jan Peter van der Hoeve, Martin van den Berg
Piano: Dirk Balthaus. Bas: Bart Tarenskeen. Drums Felix Schlarmann.
(ZenneZ Records 2018)

Millennium Jazz Orchestra – Bleeding Amazonia

Met het nieuwe album Bleeding Amazonia wil het Millennium Jazz Orchestra bijdragen aan het vergroten van de aandacht voor de ramp die zich voltrekt in de Amazone, maar ook de schoonheid van Braziliaanse muziek en poëzie uitdragen. Ik heb een achtdelige suite geschreven voor MJO en Lílian Vieira op poëzie van de Braziliaanse dichter en milieuactivist Thiago de Mello en daarin drie instrumentale interludes verwerkt. De delen zijn: Prologue, Flora and Fauna, Indigenous Peoples, Deforestion, Forest Fires, Climate Change, Pollution en Hope.

Line-up in de clip: Joan Reinders componist en dirigent, Lílian Vieira zang.
Saxen: Gerlo Hesselink, Rob Sijben, Joao Driessen, Lucas Santana, Job Helmers
Trompetten: Bas Konings, Suzan Veneman, Peter van Soest, Herman Nijkamp, Florian Sperzel
Trombones: Gregor Sperzel, Simon Pugsley, Jan Peter van der Hoeve, Lars de Bie
Piano: Dirk Balthaus. Bas: Bart Tarenskeen. Drums: Felix Schlarmann. Percussie: Vincent Spitters.
(ZenneZ Records 2022)

Meer playlists

Playlist

De keuze van Maarten Ornstein

winnaar Willem Breuker Prijs

Op 4 november 2022 kreeg zowel violist/performer Diamanda La Berge Dramm als het duo Maarten Ornstein/ Mike Fentross de Willem Breukerprijs. Het juryrapport zegt over […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Konstantyn Napolov

persoonlijke favorieten

De slagwerker Konstantyn Napolov (1987) vertrok tien jaar geleden uit Odessa om in Den Haag zijn studie slagwerk voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium. […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Hansko Visser

herinneringen aan de jaren negentig

De oorlog in Oekraïne roept voor Hansko Visser herinneringen op aan de jaren negentig, toen hij verbleef in voormalig Joegoslavië. Hij voelt opnieuw machteloosheid, die […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Huba de Graaff

liever live

“Eerlijk gezegd vond ik het een crime om dit lijstje samen te stellen. Online luisteren en playlists zijn niet aan mij besteed, geef mij maar […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Karmit Fadael

van transcendent tot Mahleriaans

De Nederlands-Israëlische componiste Karmit Fadael groeide op in het noorden van Nederland. Haar muziekopleiding begon op de viool. Ze startte met componeren in 2012 nadat […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Anne-Maartje Lemereis

van blues tot klassiek

“Ik ben Anne-Maartje, componist en muziekdocent. In deze playlist deel ik heel graag een aantal composities die een belangrijke rol in mijn muzikale ontwikkeling hebben […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Sarah Neutkens

eigenzinnige keuze

Sarah Neutkens is jaloersmakend veelzijdig. Zij werkt als model, exposeert als beeldend kunstenaar en publiceerde begin 2022 haar debuutroman ‘Een blote man beminnen’. Ook met […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Aad van Nieuwkerk

eclectisch

Alweer 23 jaar is Aad van Nieuwkerk redacteur en presentator bij de VPRO. Voor Vrije Geluiden – elke zaterdag en zondag op Radio 4 – […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Fie Schouten

symbiose componist uitvoerder

Fie Schouten is klarinettist met een voorliefde voor de basklarinet. Met Aspasia Nasopoulou is zij bovendien initiator en curator van de serie Nieuwe Noten in […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Diamanda Dramm

grenzenloos en eigentijds

Violist en componist Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam tussen de leidende figuren van de Nederlandse klassieke, avant-garde- en improvisatiescene. Haar ouders […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Ralph van Raat

De pianist Ralph van Raat is een van de prominentste vertolkers van nieuwe muziek in binnen- en buitenland. Hij won meerdere prijzen, treedt op met […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Bec Plexus aka

Bec Plexus opereert in de frontlinie van de muziek. Haar steeds weer verrassende creaties worden omarmd door zowel de alternatieve-pop-scene als door liefhebbers van complexe […]

Lees meer
    • Joan Reinders