Fiumara Stadscomponist

Terugblik op Anthony Fiumara als stadscomponist van Tilburg

Article

Anthony Fiumara was van 2019 tot 2020 Stadscomponist van Tilburg. Hij keerde de stad binnenstebuiten: de openbare ruimte werd de concertzaal, met de inwoners als publiek. Zo klonk er iedere zaterdag nieuwe muziek op het carillon van de Heikese Kerk, speciaal daarvoor gecomponeerd door Tilburgse componisten en studenten. En De Link organiseerde ‘Tracking Tilburg’ in de LocHal: een gratis toegankelijk minifestival met nieuw gecomponeerde muziek. Zelf schreef Anthony in 2019 vijf nieuwe stukken waarin hij interviews met inwoners van Tilburg verwerkte.

Anthony Fiumara blikt in Mestmag terug op zijn residentie als stadscomponist

12 januari 2021 – Zoals ik hier al eerder schreef, vond ik dat mijn stadscomponistschap niet te veel over mij moest gaan. Ik zag mezelf eerder als een ambassadeur voor nieuw gecomponeerde muziek. Ik geloof in Brian Eno’s ‘Scenius’: “Scenius stands for the intelligence and the intuition of a whole cultural scene. It is the communal form of the concept of the genius.” Ik wilde Tilburg daarom binnenstebuiten keren: de openbare ruimte werd de concertzaal, met de inwoners van de stad als publiek.


Fiuamra En Opvolger

De vertrekkende stadscomponist Anthony Fiumara speelt samen met zijn opvolger

10 december 2020 – Twee jaar lang was Anthony Fiumara de eerste stadscomponist van Tilburg. Zaterdag neemt hij afscheid in de Concertzaal met een avond vol nieuwe muziek. Als stadscomponist heb je het lastiger dan als stadsdichter. Een dichter lukt het nog wel om snel na een gebeurtenis een passend gedicht te hebben. Maar een muziekstuk? Eerst moet het gecomponeerd, dan ingestudeerd en vervolgens is er een uitvoering. Dan ben je al gauw maanden verder.

Schermafbeelding 2021 02 01 Om 0104 41

Stadscomponist maakt quarantaine in Tilburg draaglijker met nieuwe muziek

8 mei 2020 – Anthony Fiumara maakt de quarantaine draaglijker met het troostrijke project Tracking Tilburg Online, waarbij zeven jonge solisten verschillende plekken in de lege stad gaan vullen met nieuwe muziek. Drie studenten, drie gevestigde Tilburgse componisten en Fiumara zelf schrijven daarvoor korte composities. Dat doen ze op plekken die normaliter voor alle inwoners toegankelijk zijn, maar die momenteel noodgedwongen hun deuren gesloten houden.

De stad en haar scenius – Wat doet een stadscomponist?

19 december 2019 – "Wat doet een stadscomponist eigenlijk?" Als er één vraag is die ik als stadscomponist van Tilburg het afgelopen jaar vaak heb gehoord, is het deze wel. En het is een goede vraag, want Nederland kent verder geen stadscomponisten. Wel stadsdichters, -filosofen en -fotografen: allemaal kunstenaars die direct op de actualiteit kunnen reageren of hun opwachting maken bij speciale gelegenheden.

    • Anthony Fiumara
    • De Link