312021772 462336089210595 2173714701683018729 N

Opera Zuid en Oranjewoud Festival winnen Fair Practice Award 2022

Opera Zuid, Toonzetters

Nieuw Geneco heeft op 15 oktober tijdens Festival Dag in de Branding de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 uitgereikt aan Opera Zuid en aan Toonzetters, een project van het Oranjewoud Festival. De prijswinnaars kregen de Award voor hun inzet voor een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek.

2022 10 15heinathmer1320

Uit het juryrapport

Opera Zuid wint de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 voor de opera producties Hagar/The Stronger van componist Jan-Peter de Graaf en Het Lijflied - een opera in het menselijk lichaam van componist Lucas Wiegerink. De jury roemt het operagezelschap dat met een relatief klein basisbudget toch grootse producties weet te realiseren.Hoe? Door eerst een opdracht aan een componist te geven om, dan een pilot versie te maken en vervolgens te zoeken naar partners, theaters en subsidiënten die mee willen doen. De pijlers van artistieke vernieuwing, duurzaamheid, het zoeken naar nieuwe publiek én de hoge kosten ervan worden draagbaar door het gewicht te delen. Zij zorgen voor contracten zoals ze horen te zijn; compleet met een eerlijk honorarium op basis van de Nieuw Geneco Honorariumtabel. Plus aparte afspraken over uitvoeringsrechten, bladmuziek, reis- en verblijfsvergoeding en een gage voor het bijwonen van repetities staan in het contract. Het contract in afzonderlijke onderdelen zorgt voor een goede waarborging van de rechten van de componist en een eerlijke vergoeding voor alle gevraagde werkzaamheden, niet alleen het schrijven van de noten.

2022 10 15heinathmer1361

Oranjewoudfestival wint de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 voor het project Toonzetters. Dit multimediale project kwam van één jonge componist, Primo Ish-Hurwitz, die als bedenker en mastermind ruimte bood aan totaal twintig jonge componisten die ieder een partituur van drie minuten hebben geschreven, voor twee pianisten en twee slagwerkers. In de nieuwe composities klinken uiteenlopende stijlen, van neoromantisch slagwerk tot indierock op piano of jazzy electronics. Desondanks vloeien de composities in elkaar over tot één organisch geheel. De jury: "Niet alleen is het artistieke plan slim opgezet, maar ook zakelijk is alles voorbeeldig geregeld. Oranjewoud Festival heeft als bevlogen en ervaren producent gezorgd voor een stevige zakelijke basis en fair practice condities voor de componisten en daarbij  veel aandacht besteed aan speelkansen, promotie en doorontwikkeling. Zo is al in een vroeg stadium de samenwerking gezocht met verschillende festivals en zalen en is een uitgebreide tournee gerealiseerd. Ook verschijnt er een cd/dvd. De jury ziet dit als een voorbeeld van krachtenbundeling tussen makers, producenten en programmeurs. Een manier om jonge makers op een substantiële en duurzame manier in de schijnwerpers te zetten. Fair practice door in te zetten op de toekomst."

Update Nieuw Geneco Honorarium richtlijnen

Tijdens een drukbezochte interactieve bijeenkomst in Amare over fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek werden de geïndexeerde honorariumtabel Compositieopdracht en nieuwe tabel voor Arrangeren gepresenteerd.

“Eerlijke afspraken zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en componisten. De Honorariumtabel is toepasbaar in de diverse muziekgenres en biedt samen met de Fair Practice Code Compositieopdracht houvast over wat Fair Practice is onze sector, of de opdrachten nou privaat of door de overheid gefinancierd zijn”, aldus Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco. 

De richtlijnen worden breed onderschreven door de beroepsorganisaties als VMN, BIM, BAMPopauteurs, VCTN/Kunstenbond en Nieuw Geneco. 

De winnaars van de Fair Practice Award krijgen de compositie Side by side met muziek, tekst en beeld van de componist David Dramm. Uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De winnaars ontvingen de compositie in de vorm van een grote LP-muziekkaart, uit handen van Felix Rottenberg, voorzitter van Nieuw Geneco.

  • Lucas Wiegerink
  • Jan-Peter de Graaff
  • Primo Ish-Hurwitz
  • Oranjewoudfestival
  • Opera Zuid
  • Nieuw Geneco