Opdam En Amsterdam
Tosca Opdam & Vincent van Amsterdam, Foppe Schut

493 kilometer muziek

Dag van de Componist 2023 succesvol verlopen

Langste muziekspoor ooit tijdens Dag van de Componist

Op en rond zaterdag 17 juni 2023 vond de tweede editie plaats van de Dag van de Componist. Dit jaar reed de muziektrein New Music NOW Express door het land. Aan boord van de trein speelden musici en ensembles nieuwe Nederlandse muziek. De trein vertrok vanuit Amsterdam en reisde daarna naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Den Haag om te eindigen in Utrecht. Het resulteerde in 493 kilometer muziek: het langste spoor met nieuwe muziek ooit. Op elk station presenteerde een voor de dag aangestelde Stadscomponist een nieuwe stadscompositie. De treinreis en de stationsconcerten waren onderdeel van een grote landelijke festivaldag: in 14 steden organiseerden de samenwerkingspartners van New Music NOW 100 concerten met nieuwe muziek van ruim 100 componisten. Aan het eind van de dag maakte Esther Gottschalk bekend dat de derde editie van Dag van de Componist plaatsvindt op 15 juni 2024.

Radiostation NPO Klassiek stond de hele dag in het teken van de in Nederland actieve componist. Calefax, Antonii Baryshevskyi, Vincent van Amsterdam, Tosca Opdam en Maya Fridman gaven live-optredens in de studio. Hilversum en in de trein en vonden interviews plaats. De radio verzorgde ook reportages. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live 12 uur lang non-stop verslag deed. De livestream is terug te zien op de website www.newmusicnow.nl. Door de livestream en de radio-uitzendingen bereikte de Dag van de Componist ook vele tienduizenden huiskamers.

Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, clubs en in huiskamers. Een landelijke Dag van de Componist is in Europa uniek.

Voor het eerst een muziektrein met zoveel nieuwe muziek

De New Music NOW Express bezocht 6 steden en had 5 trajecten met concerten in de trein. Publiek kon mee op muzikale reis met toonaangevende componisten en musici. Het geven van concerten in de trein bleek een uitdagend nog niet eerder vertoond avontuur. Pianohandel Chris Maene, marktleider in het verhuren van piano’s, liet weten nooit eerder een piano in een trein te hebben geplaatst. De deur van de treincoupé bleek een krappe twee centimeter breder te zijn dan de concertharp van het Herz Ensemble, die ingepakt met verhuisdekens net de coupé in kon worden gemanoeuvreerd.  Voor het publiek was het een onvergetelijke ervaring om samen met de componisten  in een kleine coupé bovenop de muziek te zitten, terwijl het landschap voorbijtrok. In de trein waren optredens te beluisteren van de slagwerkers Brendan Faegre en Konstantyn Napolov, van Asko|Schönberg, Kate Moore, Herz Ensemble, Calefax, Sanne Rambags, Marion von Tilzer, Vincent van Amsterdam, Tosca Opdam, Bianca Holst  en van de Martin Fondse Band, die als huisensemble de hele dag met de trein meereisde.  De componist/slagwerker Brendan Faegre bespeelde het meubilair in de trein als slagwerk.

Zes Stadscomponisten

Opvallend nieuw dit jaar was het aanstellen van zes Stadscomponisten voor één Dag. Zij brachten elk een muzikale ode aan hun stad, die in een stationsconcert tot klinken werd gebracht, samen met musici en zangers uit de stad. Stadscomponisten waren: Meriç Artaç (Amsterdam), Noëmi Schermann (Amersfoort), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch), Jan-Peter de Graaff (Den Haag) en Jonás Bisquert (Utrecht).  In alle steden was er een grote opkomst en zongen de toeschouwers mee met het stadslied. Na afloop van elk stationsconcert trokken de concertbezoekers de stad in om zich onder te dompelen in de rest van het  festivalprogramma in hun stad. In Utrecht werd de serie stationsconcerten feestelijk afgesloten onder het bollendak van het Centraal Station, waar de optredens van de verschillende ensembles spontaan overgingen in een gemeenschappelijke jamsessie en dansfeest.

Landelijk programma van vele netwerkpartners

Buiten AmsterdamAmersfoortArnhemDen BoschDen Haag en Utrecht vonden ook concerten plaats in Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Almere, Zwolle, Enschede. Netwerkpartners waren onder andere Holland Festival, TivoliVredenburg, Bimhuis, de Doelen, Festival Dag in de Branding, Festival Classique, November Music, Gaudeamus, Orkest de Ereprijs en diverse koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten. Iedere organisatie presenteerde een eigen programma in haar stad of regio. New Music NOW verzorgde de landelijke coördinatie, de collectieve promotie en het verbindende programma. 

Kijk voor info: 
https://newmusicnow.nl/dagvandecomponist


Optredens in de trein 7

Terwijl de New Music NOW Express het landschap doorkliefde


Videoverslagen 7

Van de stationsconcerten in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Amersfoort