3033479 2
foto: Pieter Kers

compositieopdrachtgevers

Black Pencil en November Music winnaars

Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023

Nieuw Geneco heeft op 8 september tijdens de Gaudeamus Muziekweek de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023 uitgereikt aan Ensemble Black Pencil en festival November Music voor hun tomeloze inzet en commitment aan een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek.

Met de uitreiking van de Nieuw Geneco Fair Practice Award richt Nieuw Geneco (Genootschap Nederlandse Componisten) de aandacht op fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek.

De prijs wordt dit jaar voor de 4e keer uitgereikt. Componisten van Nieuw Geneco hebben een gemotiveerde nominatie gedaan, op basis van hun recente ervaringen en getoetst aan de Nieuw Geneco Fair Practice Code. Eerder maakte de jury 8 genomineerden bekend. Hieruit koos de jury maar liefst twee winnaars.

3033390 2
Ensemble Black Pencil, foto: Pieter Kers

Ensemble Black Pencil

Uit het juryrapport:

Ensemble 
Black Pencil onderscheidt zich door jaar in jaar uit compositieopdrachten te verstrekken voor hun bijzondere en uitdagende bezetting. Met het project “Into Space” gaf Black Pencil diverse compositieopdrachten aan ondermeer Calliope Tsoupaki, Arnoud Noordegraaf, Aart Strootman, Meriç Artaç, waarin Flevoland, Land Art en nieuwe muziek elkaar inspireren, onder het motto gedurfd nieuw land, gedurfde nieuwe composities. Naar mening van de jury dient het project als voorbeeld van "think global, act local".
Componist 
Yannis Kyriakides zegt: “Het project “Into Space” onder leiding van Jorge Isaac heeft productioneel, financieel en artistiek een zeer sterke indruk op me gemaakt. Black Pencil zet zich in voor eerlijke vergoedingen, transparante communicatie en voor meerdere uitvoeringen van gloednieuw werk in binnen -en buitenland. Daarnaast herneemt het ensemble ook met regelmaat eerder gecomponeerd werk, zodat er een herkenbaar en eigen repertoire ontstaat, voor een groot en divers publiek op een grote verscheidenheid aan podia en bijzondere locaties. Dit Ensemble vervult hiermee een grote voortrekkersrol in het muziekleven”.

3033446 2
November Music, foto: Pieter Kers

November Music

Uit het juryrapport:

November Music heeft zich vanaf haar oprichting ingezet om een thuishaven te zijn voor nieuwe muziek en componisten in het bijzonder. Elk jaar slaagt het festival erin om de muzikale wereldtop naar Den Bosch te halen en nieuwe werken op het allerhoogste niveau uit te laten voeren voor een groot publiek. Het jaarlijkse Bosch Requiem is inmiddels een traditie waarin spraakmakende nieuwe composities worden gemaakt en waar het publiek in groten getale naartoe stroomt. Ook hier roemt de jury de huidige praktijk van transparante communicatie, duidelijke afspraken en het grote publieksbereik, naast de inzet die het festival toont om componisten eerlijk te betalen.De jury merkt op dat het festival zich opstelt als een gelijkwaardige partner van de componist door de componist te blijven betrekken in alle facetten van de productie en door begrip te tonen voor de grilligheid van het creatieve proces, zonder de transparantie en doelen uit het oog te verliezen. Naast dit alles is het festival een sterke internationale speler en biedt het componisten kansen bij buitenlandse festivals.
Componist 
Aart Strootman motiveert zijn nominatie aan de hand van zijn opdracht voor het Bosch Requiem: “Niet enkel de jarenlange staat van dienst, het is een festival dat met zijn tijd meegaat en de componisten eerlijk beloont. Wat speciaal was aan deze opdracht is dat we gezamenlijk kijken naar de gewenste duur, bezetting, etc. En van daaruit kijken naar wat er fair practice gerealiseerd kan worden. Toen bleek dat de ambities hoger waren dan de begroting is er aanvullende financiering gezocht en gevonden.”

    • November Music
    • Ensemble Black Pencil
    • Nieuw Geneco