Cover.jpg

Ensemble Black Pencil

Black Pencil is a unique quintet of Blockflute, Panflute, Viola, Accordion, Percussion. Ensemble received and premiered over 450 compositions written for them.

Black Pencil is een game changer band met meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. De mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos – net als de nieuwsgierigheid en fantasie van de vijf musici.

Met respect, kennis en verfijning wordt de mooiste muziek van haar historische plaats getild en komt ze volledig fris voor het voetlicht. Zo kan het gebeuren dat ‘melancholische renaissancemelodieën ontsporen in jazzrock à la Miles Davis’ (NRC).

Black Pencil initieert de uitdaging tot het schrijven van nieuw werk, en inspireert vooraanstaande Nederlandse componisten als Roderik de Man, Martijn Padding, Klas Torstensson, Calliope Tsoupaki, Yannis Kyriakides, Aart Strootman, Klaas de Vries en Kate Moore. Uit het buitenland komt werk van onder andere Wim Henderickx, Moritz Eggert en van opkomende componisten met een grote diversiteit in cultuur en achtergrond. Inmiddels zijn er 450 nieuwe stukken voor de band gecomponeerd en reikt ze meerdere compositieprijzen uit.

In 2010 – het jaar van hun oprichting – vond het debuutconcert van Black Pencil plaats in het Concertgebouw Amsterdam, en voerde ze meerdere wereldpremières uit op het Istanbul European Capital of Culture. Sindsdien is ze een welkome gast in klassieke zalen, en op podia en festivals in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Ierland, Turkije, Denemarken en Venezuela.

 Black Pencil programmeert eigen concertseries in Amsterdam en Almere, en werkt samen met Land Art Flevoland en Schokland UNESCO Werelderfgoed. Recente projecten brengen de band samen met de wereld van virtual reality, theater, dans en landschapskunst.

Verschillende albums werden door de internationale pers met lof ontvangen. NRC schreef over La Volta: ‘De klankschoonheid van de originele arrangementen is verrukkelijk’. Accordions Worldwide prees Buffoni: ’Prachtig, superlatief en onovertroffen!’ Over het album ‘Come Out, Caioni’ oordeelde Klassik Heute: ‘Een immense tonale verbeeldingskracht. Zoveel artistieke visie over het geheel tilt Black Pencil met zijn furieuze arrangementen boven elke groep uit. Hier wordt oude muziek iets totaal nieuws.’

 Black Pencil wordt meerderjarig ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Almere.

 ‘Contrastrijk, divers, avontuurlijk, grotesk en verrassend’ (Opus Klassiek) – geef je over aan de virtuoze originaliteit van Jorge Isaac, Matthijs Koene, Esra Pehlivanli, Marko Kassl en Enric Monfort.