Td T Background Pic. J P G

Toets des Tijds

Muziek die je (bijna) nergens anders hoort. Momenteel hebben wij drie festivals: Toetsenparade, Muziek uit de Eerste Hand en Meer dan Muziek.

Stichting Toets des Tijds werd in 2017 opgericht om in Werkgebouw Het Veem de Toets des Tijds concertserie, die al 11 jaar bestond, over te nemen. 

Deze serie, heeft als ondertitel: muziek die je (bijna) nergens anders hoort. Er klinkt hier dan ook niet het geijkte repertoire dat al in ‘gewone’ concertzalen te horen is. Maar juist onalledaagse bezettingen, nieuwe samenwerkingen, nog nooit uitgevoerde programma’s, composities waarvan de inkt nog nauwelijks droog is en cross-overs zowel qua muziekgenre als kunstdiscipline.

De nieuwe stichting besloot zich te concentreren op een aantal weekend-festivals per jaar. Momenteel zijn er drie festivals: Toetsenparade, Muziek uit de Eerste Hand en Meer dan Muziek. Toetsenparade is een viering van toetsinstrumenten en klaviermuziek, in de breedste vorm van het woord. In ons festival Muziek uit de Eerste Hand staat de componist centraal waar hij/zij tegelijkertijd zowel componist als uitvoerder is. In 2021 initiëren wij een derde festival: Meer dan Muziek; waar muziek is gekoppeld aan andere kunstvormen.

Het betreft concerten van vooral klassieke muziek -al maken jazz en volksmuziek soms ook deel uit van de programmering- in een informele sfeer op een prachtige locatie, de vide van het rijksmonument Werkgebouw Het Veem met uitzicht op het IJ. Het is een voorziening in een buurt -de Zeehelden/Spaarndammerbuurt- in Amsterdam West, waar weinig klassieke muziek wordt aangeboden.