NI

Niek Idelenburg

Niek Idelenburg studeerde in 1996 succesvol af in de studierichting directie met bijvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1997 studeerde hij cum laude af in de studierichting klassiek zang bij Udo Reineman aan het conservatorium van Utrecht.
Hij is artistiek directeur van Holland Opera en gaf in die hoedanigheid vele compositieopdrachten. Zelf arrangeerde hij een aantal instrumentale werken zoals Zwanenmeer en de Schilderijententoonstelling tot nieuwe kameropera.
Hij arrangeerde verschillende grote werken van Bach voor de blazersensembles Vento do Norte en JongNBE. Voor het Amsterdams Bach Consort bewerkte hij samen met schrijver Simon van der Geest de Zapp Mattheus (Bach) the Creation (Haydn) en Samson (Haendel) tot familieconcert.
Niek maakte in 2019 een ‘reconstructie’ van de uiteindelijk nooit door Verdi gecomponeerde ‘King Lear’ voor Holland Opera, 155 en JongNBE.
‘Dankzij’ Corona is hij meer zelf gaan componeren. Dat begon eerder al met ‘Ruimtevlucht - Vluchtruimte’ een co-productie van Holland Opera het Houten Huis. Voor dezelfde bezetting als Bachs ‘Aus der Tiefen’ componeerde hij een ‘De Profundis’. Voor Holland Opera componeerde hij in 2020 in korte tijd de zeer positief ontvangen kameropera: ‘Vliegende Hollander’ voor 6 instrumenten en 6 zangers. In 2020 componeerde hij ook een 7-delige Klimaat Kantate geïnspireerd op speeches van Greta Thunberg en tweets van Donald Trump. In het verlengde hiervan maakte hij 3 Climate Carols voor kinderkoor.
Op dit moment werkt hij aan the First Ladies Songbook: 5 liederen geïnspireerd op speeches van verschillende presidentsvrouwen.