Jerzy Bielski Bw Copy

JB

Jerzy Bielski

Jerzy Bielski is een componist, experimenteel muziektheatermaker, installatie-ontwerper en performer. Hij ontwikkelt werk op het kruispunt van muziek, theater, dans, en installatie – met een sterk formele en innovatie gerichte aanpak.

Zijn werk “not only FUTURISTS” won de Gold Award op het Amsterdam Fringe Festival 2015, waarna de voorstelling een tour maakte in Zuid-Afrika (2016). Zijn ander werk “+ – / , 1 = _ ; X %” was finalist in de international competitie Danse Élargie in Seoul (Zuid-Korea, 2016). Hij werd uitgenodigd zijn werk te presenteren in: National Arts Festival (Zuid-Afrika), Danse Élargie (Zuid-Korea), Festival de Royaumont (Frankrijk), SPRING festival, Gaudeamus Muziekweek, Amsterdam Fringe Festival, BUMA Classical Convention (Nederland) en MOCAK (Museum of Contemporary Art in Krakow, Polen). Hij werd geselecteerd om werk te creëren bij het Amsterdamse Bostheater, Silbersee, Orgelpark en Gaudeamus (2016/17). Dit werd gespeeld bij Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdamse Bostheater, Orgelpark, Brakke Grond, Splendor, Q-Factory (Amsterdam), TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Utrecht (Blauwe Zaal), Theater Kikker, Muziekhuis Utrecht, RASA (Utrecht), Café Oto, The Vortex (Londen), Royaumont Abbaye (Frankrijk), en ander zalen in Nederland, Groot-Brittannië, Polen en Spanje. 

Hij maakte zeven voorstellingen van experimenteel muziektheater en één film / meeslepende 360 ° VR-show voor Futurists Foundation, Gaudeamus, Silbersee, Amsterdamse Bostheatre en Orgelpark. Als gastcomponist heeft hij muziek geschreven voor de andere tien theatervoorstellingen en voor zes daarvan installaties en / of nieuwe originele instrumenten (akoestisch en elektronisch) ontworpen – in Nederland, het VK en Polen. Hij was een leider van een 9-koppige hyper-prog-rockband Circuit, die de Emerging Excellence Award ontving voor het album “Codes” (Londen, VK, 2012). In 2017-19 Bielski was Artist in Residence bij Gaudeamus (Utrecht), mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de Nieuwe Makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten (NL). Gedurende deze tijd maakte hij een reeks reizen naar meer dan een dozijn hedendaagse muziek- en theaterfestivals in Nederland, Duitsland, Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hij volgde individuele lessen bij Jenifer Walshe, Richard Ayres, Frances Sanders en Jan Klata, en creëerde ook een anderhalf uur lang muziektheaterstuk voor 12 artiesten, genaamd Zamenhof Project: Breaking the Codes, uitgevoerd in onder meer het Muziekgebouw in Amsterdam. aan ’t IJ.

Jerzy Bielski (geboren in Białystok, Polen) woont in Amsterdam, Nederland. Hij studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en Middlesex University in Londen. Bielski is directeur van Futurists Foundation.