Maat Saxophone Quartet Afbeelding Rechtenvrij Fotograaf Maan Photography
Fotograaf Maan Photography
do
11
jul

Nuno Lobo

Metamorphosis

Franz Kafka

De Diamantfabriek, Productiehuis voor hedendaags muziektheater, en het Maat Saxophone Quartet brengen op zondag 14 juli 2024 in het Stedelijk Museum in Amsterdam de wereldpremière van Metamorphosis van de Nederlands-Portugese componist en librettist Nuno Lobo. Aansluitend volgt er een landelijke tournee. De virtuele opera is gebaseerd op de novelle 'De Gedaanteverwisseling' van Franz Kafka, waarin een man van de een op andere dag in een insect verandert. Ondersteund door realtimeprojecties van videokunstenaar Pedro Lobo halen de vier saxofonisten, als dramatische personages, dit verhaal uit 1912 naar ons digitale tijdperk waarin net als in Kafka’s wereld identiteitsverlies, sociale vervreemding en meedogenloze stress hoogtij vieren. Het boek van Kafka, van wie we dit jaar zijn honderdste sterfjaar herdenken, is actueler dan ooit.

Metamorphosis is een virtuele opera zonder zangers en zonder gezongen tekst. De dialogen worden instrumentaal vertolkt door de vier saxofonisten, die elk één van de hoofdpersonen voor hun rekening nemen. De monsterlijke Gregor kan niet treffender worden gespeeld dan door de baritonsaxofoon. De altsax is zijn zus Grete, de sopraansax zijn moeder en de tenorsax is Gregors vader. De teksten van de ‘zingende saxofoons’ worden als ondertiteling getoond bij de surrealistische animatiebeelden, foto’s en illustraties van Pedro Lobo. In het boek transformeert de hoofdpersoon Gregor van mens naar insect, in de minstens zo absurdistische opera van Nuno Lobo is dat precies andersom. Voor het overige is de essentie van het verhaal intact gebleven.

Gevangen in het web
“Thema’s als identiteitsverlies, sociale vervreemding en chronische stress zijn actueler dan ooit”, zegt Nuno Lobo. “Corrupte platforms als WhatsApp, YouTube, TikTok en Instagram hebben bezitgenomen van zowel onze werkomgeving als ons privéleven. We zitten gevangen in hun web waardoor we 24/7 ‘aan’ staan, hetgeen weer leidt tot depressie, burn-out en angsten. We vluchten in onze virtuele alter ego’s op social media maar worden in de werkelijke wereld steeds eenzamer. Net als hoofdpersoon Gregor, zijn we veranderd in geïsoleerde werkmieren, losgekoppeld van de kolonie.”

Speellijst Metamorphosis

Do 11 juli 2024 20.30 uur Amsterdam Theater CC Amstel, try-out (met nagesprek)
Zo 14 juli 2024 14.00 uur Amsterdam Stedelijk Museum, Teijin Auditorium, première
Zo 14 juli 2024 16.00 uur Amsterdam Stedelijk Museum, Teijin Auditorium
Do 29 aug 2024 15.00 uur Amsterdam Grachtenfestival, De Roode Bioscoop
Vr 6 sept 2024 n.t.b. Utrecht Gaudeamus Festival, Theater Kikker
Di 7 jan 2025 20.00 uur Tilburg De Link, Het Cenakel
Zo 16 maart 2025 n.t.b. Amsterdam Plein Theater

Meer voorstellingen volgen op www.diamantfabriek.nl

    • Nuno Lobo