Marijn Simons Press Photo 1
wo
13
jul

Marijn Simons & Johan de Meij

Max Havelaar & Un Momento Dado

Project

Marijn Simons componeerde voor de Harmonie St. Michaël van Thorn zijn eerste werk voor harmonieorkest: ‘Max Havelaar’. Hij treedt in de voetsporen van harmoniemuziekkoning Johan de Meij, van wie het spraakmakende ’Un momento dado’ op het programma staat: zijn hommage aan voetballegende Johan Cruijff. Een compositie voor rietkwintet Calefax en harmonieorkest.

Max Havelaar

Namen van toonaangevende hedendaagse Nederlandse componisten uit de symfonische wereld ontbreken in de repertoirelijsten voor harmonieorkest. Harmonie St. Michaël van Thorn laat het niet bij deze constatering en daagt de komende jaren elk jaar een gerenommeerde componist uit om ook voor harmonieorkest te schrijven. Het eerste resultaat komt van Marijn Simons. Begin 2022 voltooide hij zijn eerste werk voor groot harmonieorkest, getiteld Max Havelaar. Zijn inspiratie voor dit symfonisch gedicht vond hij in het gelijknamige boek van Multatuli (Eduard Douwe Dekkers) uit 1863.

Un momento dado

Eén van de meest gespeelde Nederlandse componisten van vandaag is Johan de Meij, een internationale ster in de wereld van het symfonische blaasorkest. Calefax soleert in een groots nieuw werk dat De Meij op maat componeerde voor rietkwintet en harmonieorkest.

‘Un Momento Dado’ is een ode aan een ander Nederlands fenomeen: Johan Cruijff. De titel is een verwijzing naar Cruijffs eigenzinnigheid én bevlogenheid, eigenschappen die De Meij terugziet bij Calefax en die zijn inspiratie vormt voor het stuk.

⭐️⭐️⭐️⭐️ van de Volkskrant: ‘Syncopisch keffend koper, gestapelde akkoordzuilen van kwarten en kwinten en juichende fanfares zijn een lust voor het oor.’

⭐️⭐️⭐️⭐️ van het NRC: ‘(…) Un Momento Dado; een geslaagde achtbaanrit langs verschillende muzikale stijlen.’

Programma

Harmonie St. Michaël van Thorn en Calefax o.l.v. Ivan Meylemans

Marijn Simons Symfonisch gedicht Max Havelaar (wereldpremière)
Richard Strauss Suite uit ‘Der Rosenkavalier’
Johan de Meij Un momento Dado voor Calefax en orkest
Cristobal Halffter
Tiento del primer tono y batalla imperial

    • Theater Kerkrade, Kerkrade
    • woensdag 13 juli 2022 om 20:15
    • Johan de Meij
    • Calefax Reed Quintet