Lera Auerbach
zo
15
okt

Kate Moore, Rozalie Hirs e.a.

Lera Auerbach Festival

Dag in de Branding

Op 21 oktober 2023 wordt componist Lera Auerbach vijftig jaar. Dat wordt van 15 t/m 22 oktober in Den Haag gevierd met een festival geheel aan haar gewijd. Lera Auerbach is een bijzonder veelzijdige kunstenaar: behalve componist is ze concertpianist, dirigent, dichter en beeldend kunstenaar. Haar repertoire is zeer afwisselend – fijnzinnig en brutaal, aards en verheven, eigentijds en romantisch – en klinkt wereldwijd op grote internationale concertpodia.

Tijdens dit meerdaagse festival in Den Haag komt een aantal bijzondere werken van haar tot klinken, is er een expositie van haar sculpturen en aforismen, zijn er side-by-side projecten in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en lezingen en ontmoetingen.

Festival Dag in de Branding presenteert het Lera Auerbach Festival in samenwerking met Amare, het Residentie Orkest Den Haag, Korzo, New European Ensemble, Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Kamerkoor.

Openingsconcert

Lera Auerbach – 24 Preludes voor cello en piano, opus 47
Lera Auerbach – Sonate nr. 3 voor viool en piano
Sergej Prokofjev / Lera Auerbach – Trio voor viool, cello en piano

Julian Rachlin, viool / Ani Aznavoorian, cello / Lera Auerbach, piano

Voor het openingsconcert van dit festival nodigde Auerbach twee bevriende musici uit met wie ze vaker het podium deelt: violist Julian Rachlin en cellist Ani Aznavoorian. Op het programma onder andere haar eigen 24 Preludes voor cello en piano. Evenals in Bachs Wohltemperiertes Klavier staat elke prelude in een andere toonsoort. Na collega’s als Chopin en Sjostakovitsj heeft deze vorm ook Lera Auerbach geïnspireerd tot een indrukwekkende cyclus muzikale miniaturen. ‘Kijken naar iets vertrouwds vanuit een onverwacht perspectief’, dat is wat Lera Auerbach nastreeft.

  • Nieuwe Kerk, Den Haag
  • zondag 15 oktober 2023 om 15:30

Delta Pianotrio

Sergej Rachmaninov – Trio élégiaque nr.1 in g
Lera Auerbach – Pianotrio nr. 4
Ludwig van Beethoven – Variaties in Es opus 44
Lera Auerbach – Pianotrio nr. 3

De cd-opname die het Delta Pianotrio heeft gemaakt van Auerbachs eerste twee pianotrio’s is bejubeld door de internationale muziekpers. Ook Lera Auerbach zelf is erg enthousiast over dit jonge ensemble: ‘Ik ben heel blij dat zij zich met zo veel passie aan mijn muziek wijden’. De warme band tussen componiste en trio heeft ertoe geleid dat Auerbach haar Derde Pianotrio aan deze jonge musici heeft opgedragen. Het is energieke muziek die grenzen opzoekt. Dat maakt het uitvoeren en beluisteren van dit werk tot een belevenis.

  • Nieuwe Kerk, Den Haag
  • woensdag 18 oktober 2023 om 20:15

Residentie Orkest

Compositiestudent Koninklijk Conservatorium – One Minute Symphony
Mozart – Pianoconcert nr. 20
Lera Auerbach – Symfonie nr. 5 ‘Paradise Lost’

Residentie Orkest / Lera Auerbach, piano/dirigent

Auerbach is een van de grote componisten van onze tijd en haar oeuvre omvat vele symfonieconcerten, opera’s, balletten, strijkkwartetten, viool- en pianowerken en koren. Ze schitterde in de grote zalen van de wereld.

Vanachter de vleugel leidt Lera Auerbach zelf Mozarts dramatische Pianoconcert nr. 20, zoals de grote meester dat ook deed. Daarna volgt de Nederlandse première van haar eigen Symfonie nr. 5, over Adam en Eva met als toegevoegde titel “Paradise Lost“. Na een treurmars over verloren paradijzen roepen harp, klokkenspel en vibrafoon een onwerkelijke, magische alternatieve wereld op.

  • Amare, Den Haag
  • vrijdag 20 oktober 2023 om 20:15

Ensemble Klang XL

Lera Auerbach – Arcanum
Rozalie Hirs – dreams of airs

Gefascineerd door de innerlijke stem in ieder van ons, componeerde Lera Auerbach tien jaar geleden Arcanum voor altviool en piano. ‘Mysterieuze kennis’ betekent de titel. Auerbach doelt daarmee op wat je intuïtie zou kunnen noemen, kennis waarover we beschikken, maar die we niet onder woorden kunnen brengen. Muziek is voor haar hét middel om dit zonder woorden te verklanken. Van de Nederlandse componiste Rozalie Hirs, evenals Auerbach ook dichteres, klinkt de bijzondere cyclus Dreams of airs. In een lounge-achtige setting biedt dit werk een hypnotiserende luisterervaring. Laat dat maar over aan Ensemble Klang, een van de topensembles van de hedendaagse muziekscene

  • Korzo, Den Haag
  • zaterdag 21 oktober 2023 om 15:00

New European Ensemble / Ensemble Academy Koninklijk Conservatorium

Lera Auerbach – Sogno di Stabat Mater
Lera Auerbach – Dreammusik
Kate Moore – Thorns

Pergolesi’s aangrijpende Stabat Mater vormt het herkenbare uitgangspunt voor Auerbachs compositie voor viool, altviool en kamerorkest. In dit zuiver instrumentale Sogno di Stabat Mater legt Auerbach een verbinding tussen muzikale elementen die drie eeuwen omspannen. Dreammusik brengt de luisteraar in een droomachtige staat. ‘Het is donker, somber en bijzonder mooi’, aldus de celliste Ani Aznavoorian aan wie Auerbach het heeft opgedragen. Van de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore klinkt een repetitief en krachtig werk, gebaseerd op minimale middelen

  • Amera, Den Haag
  • zaterdag 21 oktober 2023 om 20:15

Nederlands Kamerkoor

Lera Auerbach – Flights of the Angakok

Nederlands Kamerkoor / Lera Auerbach, dirigent / Awadagin Pratt, piano

In 2016 bracht het Nederlands Kamerkoor de wereldpremière van Auerbachs compositie 72 Angels. Vier jaar later volgde Goetia, waarbij het koor samenwerkte met het Quatuor Danel. Met Flights of the Angakok, dat deze maand zijn wereldpremière beleeft, is het drieluik voltooid. Auerbach dirigeert dit nieuwe werk. Zij heeft zich laten inspireren door de mythische sjamaan bij de Inuit. Met traditionele volksmuziek en nieuwe klanken vestigt zij de aandacht op dramatische klimaatveranderingen in het Noordpoolgebied.

  • Amera, Den Haag
  • zaterdag 21 oktober 2023 om 21:00

Joseph Puglia

Lera Auerbach – Par.ti.ta

Vanuit een fascinatie voor Bach heeft Lera Auerbach de tiendelige compositie par.ti.ta geschreven. Ze citeert geen specifiek werk van Bach, maar schept een geheel eigen klankwereld, die zeer geschakeerd is en waarin echo’s van zijn muziek doorklinken.

Joseph Puglia, violist van Asko|Schönberg en docent aan het Koninklijk Conservatorium, combineert par.ti.ta met werken van hedendaagse Nederlandse componisten uit verschillende generaties, onder wie Jan van de Putte, Martijn Padding, Robin de Raaff en enkele compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium.

  • Amera Conservatoriumzaal, Den Haag
  • zondag 22 oktober 2023 om 11:00

Knallende afsluiter

Lera Auerbach – Trio voor viool, hoorn en piano
Lera Auerbach – Seraphim Canticles
Lera Auerbach – Gallow Songs
Guzmán Calzada Llorente – Paschali Laudes

New European Ensemble / Nationaal Vrouwen Jeugdkoor / Berlage Saxofoonkwartet / László Nemes, dirigent

De knallende afsluiter van het Lera Auerbach Festival! Het Trio voor viool, hoorn en piano lijkt te eindigen met een wervelend derde deel, maar dan verrast Lera Auerbach met een afsluitend adagio, een meesterproef van gewichtloosheid. Aan de Seraphim Canticles begon Auerbach te schrijven in haar tijdelijk onderkomen, nadat haar appartement in New York in najaar 2009 door brand was verwoest. Serafijnen zijn bijbelse engelen, angstaanjagend, vlammend en met zes vleugels (sextet). Lera Auerbach: ‘Dit is een heel persoonlijk werk. Het is een intens gebed, misschien wel een onverbiddelijke blik op vertwijfeling.

Na de pauze wordt de Nederlandse première gepresenteerd van Gallow Songs, fantasierijke liederen voor saxofoonkwartet en vrouwenkoor. De liederen zijn geïnspireerd door de grillige, dubbelzinnige en humoristische poëzie uit de bundel Galgenlieder (1905) van de Duitse dichter Christian Morgenstern. ‘Bij de interpretatie moet men zeker overdrijven. De luisteraar kan verrast, opgetogen of geïrriteerd zijn, maar het mag nooit vervelen’, stelt Lera Auerbach.

Daarnaast klinkt nieuw werk van de Uruguayaans-Spaanse componist, gitarist en sound designer Guzmán Calzada Llorente, composer-in-residence van Festival Dag in de Branding.

  • Amera Conservatoriumzaal, Den Haag
  • zondag 22 oktober 2023 om 14:30
  • Kate Moore
  • Rozalie Hirs
  • Guzmán Calzada Llorente
  • Dag in de Branding