Vaatwasser
vr
9
dec

Reza Namavar

De Betoverde Vaatwasser

Amstel Quartet, Marcel Beekman

“Juist zoiets knulligs en kleins als de handleiding van een vaatwasser vind ik interessant om totaal op te blazen tot de meest absurde proporties”, aldus Reza Namavar. De radiofonische mini-opera ‘De Betoverde Vaatwasser’ van Namavar voor Amstel Quartet en tenor Marcel Beekman is absurdistisch maar tegelijkertijd muzikaal modern en toch klassiek qua stemgebruik.

Amstel Quartet heeft in haar 25-jarige bestaan de saxofoon over de volle breedte ingezet. Amstel Quartet werkt veel samen met hedendaagse componisten om nieuw en innovatief repertoire voor saxofoonkwartet te realiseren. In de afgelopen jaren heeft de groep werken in première gebracht van onder andere Christian Lauba, Hugues Dufourt, Maxim Shalygin en Michael Torke. Ze werkten eerder samen met Namavar, zo schreef hij in 2010 voor hen de compositie ‘Kraaijlook’.

Befaamd tenor Marcel Beekman studeerde bij Margreet Honig en staat bekend als zanger van oude muziek uit de Duitse en Franse barok. Ook hedendaagse muziek vormt een belangrijk deel van zijn loopbaan. Eerder zong hij wereldpremières van Calliope Tsoupaki, Louis Andriessen, Martijn Padding en Micha Hamel. Beekman schittert internationaal en was te horen in onder andere De Nationale Opera, Theater an der Wien, Opéra Comique de Paris, Gran Teatre del Liceu Barcelona, Staatstheater Stuttgart, Salzburger Festspiele en de Carnegie Hall in New York. Onlangs werd hij door The New York Times geprezen vanwege zijn overtuigende optreden als solist in Rameau’s Platée.

Componist Reza Namavar studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en was leerling van o.a. Louis Andriessen en Martijn Padding. In 2017 won hij de Willem Breuker Prijs. De jury noemde hem ‘een volstrekt authentiek, muzikaal erudiet en eigengereid componist.’ Namavar staat bekend om zijn originele bijdragen aan het hedendaagse muzieklandschap.

    • De Waalse Kerk, Amsterdam
    • vrijdag 9 december 2022 om 20:15
    • Reza Namavar
    • Amstel Quartet