Peter Adriaansz Alex Schroder
foto: Alex Schröder
do
24
nov

Peter Adriaansz

Chaser B

Ralph van Raat

Ralph van Raat brengt twee grote ‘spectrale’ componisten samen: de Franse levende legende Tristan Murail en zijn Nederlandse evenknie Peter Adriaansz. Van beiden speelt Van Raat splinternieuwe werken. Die spiegelt hij met muziek van hun voorgangers, van François Couperin tot Franz Liszt, en plaatst ze zo in historisch perspectief. Na Chaser B, het nieuwe werk van Adriaansz, klinkt als echo een kwikzilveren deel uit Les heures persanes van Charles Koechlin.

De vier stukken van Murail stammen uit de laatste jaren en waren niet eerder in Nederland te horen. Op geheel eigen wijze verwerkt Murail in dit late werk zijn inspiratiebronnen. Zo klinken de pianowerken van Claude Debussy door in Cailloux dans l'eau (2018), en voor Mémorial putte hij inspiratie uit het Holocaustmonument in Berlijn. Op het programma staat ook een totaal onbekende Prélude van Olivier Messiaen. Wie benieuwd is naar alternatieve pianotradities of de geschiedenis van spectrale muziek is bij Van Raat aan het juiste adres.

Ralph van Raat over dit concert:
"Als pianist kan ik niet wachten op het spelen van dit programma op 24 november, omdat alle composities volledig draaien om de intrinsieke sonoriteit, de schoonheid en de klankkleur van de concertvleugel. De zoektocht naar de magische timbres van het instrument speelt zich door de hele muziekgeschiedenis af, maar bereikte een hoogtepunt in de twintigste eeuw door de zogenaamde spectrale benadering van componeren door met name Tristan Murail. Andere belangrijke historische pijlers in deze ontwikkelingen waren de benaderingen van het instrument door het late werk van Franz Liszt en dat van Claude Debussy. Tijdens het recital klinkt naast muziek van al deze componisten, zelfs een wereldpremière van Peter Adriaansz die evenzeer door de magie van klankkleur gegrepen is. Het wordt een pianistisch feest, en waar kan dat beter dan op de prachtige vleugel in de wonderbaarlijke akoestiek van het Muziekgebouw?"

Programma:

Claude Debussy Quelques aspects de Nous n'irons plus au bois parce qu’il fait un temps insupportable uit Images oubliées
Claude Debussy
Reflets dans l'eau uit Images, boek 1
Tristan Murail
Cailloux dans l'eau
Olivier Messiaen
Prélude 
Tristan Murail Mémorial 
François Couperin Le Rossignol en amour 
Tristan Murail Le Rossignol en amour 
Karen Tanaka Crystalline II
Peter Adriaansz Chaser B* (wereldpremière)
Franz Liszt Les jeux d'eaux à la Villa d'Este
Tristan Murail Résurgence 
Charles Koechlin En vue de la ville en À travers les rues uit Les heures persanes op. 65* in opdracht van Muziekgebouw aan ‘t IJ, November Music en het Fonds Podiumkunsten

Uitvoerenden

Ralph van Raat piano

    • Muziekgebouw, Amsterdam
    • donderdag 24 november 2022 om 20:15
    • Peter Adriaansz
    • Muziekgebouw aan 't IJ