Peter Adriaansz

Adriaansz’ music reflects a methodical, research-driven exploration, blending sound, structure, and audible mathematics as its core elements.

Peter Adriaansz werd in 1966 in Seattle geboren en studeerde compositie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam, alwaar hij onder meer les had van Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Peter-Jan Wagemans. In 1994 voltooide hij zijn studie met onderscheiding.

Sinds 1993 werkt Adriaansz als freelance componist en heeft in de tussentijd veeltalle opdrachten en uitvoeringen van ensembles, Festivals en individuele musici van over de wereld mogen ontvangen, alsmede verzoeken tot het schrijven van werken voor meer ongebruikelijke bezettingen voor speciale projecten. Zijn werken worden inmiddels met grote regelmaat wereldwijd uitgevoerd en hebben op vele nationale en internationale podia gestaan, van het Holland Festival tot Huddersfield en van Tashkent tot Toronto.

 Adriaansz’ muziek kenmerkt zich door een systematische, op onderzoek gerichte attitude waarin klank, vorm en hoorbare wiskunde tot de voornaamste ingrediënten behoren. In recente jaren valt ook een toenemende interesse in flexibiliteit, variabele vormen en – vooral – microtonale reflectie in zijn werk waar te nemen. Deze laatste interesse leidde onder andere tot een aantal grootschalige composities voor versterkte ensembles, zoals Prana (2007), Music for Sines, Percussion, ebows & variable Ensemble (2008) en Three Vertical Swells, (2010), werken voor orkest en stemmen (Anekabahudaravaktranetram, 2007, Verdichtingen, 2009), twee grootschalige series over ruimtelijke harmonie (Structures I-XVI, 2005) en micro-acoustica (Waves 1-13, 2008) en vele (electro-) akoestische werken voor incidentele opdrachten.

 Verscheidene van zijn werken werden ook voor diverse prijzen genomineerd, zoals Chant Ascendant, voor het Internationale Gaudeamus Concours 1994 en Waves 5-7 en het orkestwerk Verdichtingen, In 2009 en 2010 respectievelijk genomineerd voor de Toonzetters Prijs.

In 2010 werd zijn solo CD Waves uitgebracht door ensemble Klang en zowel nationaal als international met veel pers waardering ontvangen.