Dagvandecomponist Annavankooij 5155
Aad van Nieuwkerk, Huba de Graaff, Esther Gottschalk, Martin Fondse
za
18
jun

Concertmarathon & talkshows

Bekijk de foto's

New Music NOW brengt een 12 uur durend programma met concerten en talkshows in de tot televisiestudio omgebouwde K.F. Heinfoyer in TivoliVredenburg. Gratis toegankelijk. En de hele dag te volgen via livestream.

Dagvandecomponist Annavankooij 5155
Aad van Nieuwkerk, Huba de Graaff, Esther Gottschalk, Martin Fondse

10.00 - 11.00 uur

In het openingsuur presenteren we een live-reportage van de uitrol van de Grootste Grafische Partituur aller tijden, rechtstreeks vanaf het Centraal Station en winkelcentrum Hoog Catharijne. Muziekhistoricus en componist Leo Samama belicht de nieuwe Nederlandse muziek in de laatste decennia.
Mirjam Zegers blikt vooruit op de onthulling van de gedenkplaat op de gevel van het huis waar de componistenfamilie Andriessen resideerde. Ze spreekt over de Utrechtse roots van Hendrik, Jurjaan en Louis.

Dagvandecomponist Annavankooij 5114
Koor NEON

11.00 - 12.00 uur

Vrouwenkoor NEON geeft twee optredens met werken van Corrie van Binsbergen, Anthony Leigh Dunstan, Jasna Veličković en Marion von Tilzer.
Marion von Tilzer is te gast om over haar werk te praten.

Verder dat uur een gesprek met Martin Fondse, Componist des Vaderlands en Esther Gottschalk, directeur Dutch Composers NOW / New Music NOW over de Dag van de Componist en het belang van de Nederlandse componisten voor de muziek en de cultuur in Nederland.

We schakelen bovendien live over naar naar de Domtoren, waar stadsbeiaardier Malgosia Fiebig muziek van de componistenfamilie Andriessen vanaf haar carillon laat klinken over de daken van de Utrechtste binnenstad.

Dagvandecomponist Annavankooij 5325
Nieuw Amsterdams Peil

12.00 - 13.00 uur

Rond het middag uur twee optredens van Nieuw Amsterdams Peil (NAP) met Gerard Bouwhuis (piano), Heleen Hulst (viool) en Mick Stirling (cello)
Ze spelen drie stukken van Louis Andriessen, 'Trepidus' , 'Image De Moreau' en 'Sarabande'
En natuurlijk schuiven ze aan tafel om te praten over het werk van Nieuw Amsterdams Peil.

Het tweede concert van NAP is stuk ' Big Picture' van componiste Vanessa Lann.
Vanessa is ook te gast om over haar werk te praten. Ook gaat de video 'Geluiden van Lucht' van Vanessa Lann in première met een 360-camera. Deze video is tot stand gekomen dankzij het compositiefonds van New Music NOW.

Dagvandecomponist Annavankooij 5439
Douwe Eisenga

13.00 - 14.00 uur

Douwe Eisenga schreef zijn pianostuk For Mattia als eerbetoon aan een gestorven jonge vrouw van 26, op verzoek van haar ouders. Hij speelt het stuk zelf. Op een licht ontstemde staande piano maakte hij eerder een opname, die razendsnel steeg in de klassieke top 400. Eisenga kwam vol in de schijnwerpers te staan met zijn contemplatieve pianostuk, het soort muziek waarvoor de term ‘neoklassiek’ nieuw leven in is geblazen.

Douwe Eisenga speelt in TivoliVredenburg en wordt door Aad van Nieuwkerk en Karmit Fadael geïnterviewd. Daarna schuiven Celia Swart en Bram Kortekaas aan. Zij schreven nieuw werk voor het Concertgebouworkest en praten over hun samenwerking als componerende twintigers met het wereldvermaarde orkest.

Dagvandecomponist Annavankooij 5546
Aad van Nieuwkerk, Karmit Fadael, Toonzetters

14.00 - 15.00 uur

Een jongensdroom kwam uit. Primo Ish-Hurwitz (22) wilde samen met 19 collega-componisten een groot collectief stuk schrijven voor twee piano’s en twee slagwerkers. Het is hem gelukt! Met het eindresultaat toert hij door het hele land. Hij neemt 2 componerende vrienden mee en de 4 musici die live een deel spelen uit het concertvullende stuk.

Aad van Nieuwkerk en Karmit Fadael gaan met de ‘Toonzetters’ in gesprek.

Dagvandecomponist Annavankooij 5707
Karmit Fadael, Amarante Nat en David Azaglo
Dagvandecomponist Annavankooij 5722
Wiek Hijmans

15.00 - 16.00 uur

Wat een verademing! Steeds meer jonge ensembles laten het ijzeren repertoire af en toe links liggen en vragen componisten om gloednieuwe noten. Het Adam Quartet – nog op de Strijkkwartet Academie – bestelde bij 6 jonge componisten nieuwe stukken. Ze komen er 2 spelen: van Amarante Nat en David Azaglo. De twee componisten gaan met Aad van Nieuwkerk en Karmit Fadael in gesprek over hun nieuwe werk.

De muziekvideo 'Malaya Sadovaya' van Renán Zelada Cisneros gaat in première, waarbij Renán aanwezig is in de studio. Deze video is tot stand gekomen dankzij het compositiefonds van New Music NOW.

Tussen al dat jonge compositietalent komt Alexander Buskermolen, directeur van het Prinses Christina Concours, vertellen over het aanstaande Compositie Concours.

Ook Wiek Hijmans komt langs. Hij speelt elektrische gitaar en is bezig aan een monsterproject: 150 muzikale hommages aan alle 150 psalmen. Wat hem bezielt, komt hij uitleggen. En natuurlijk neemt hij zijn gitaar mee.

Dagvandecomponist Annavankooij 5796
Amstel Quartet, Aad van Nieuwkerk, Anne-Maartje Lemereis, Reza Namavar

16.00 - 17.00 uur

Om 16 uur twee concerten van het Amstel Quartet.
Het Amstel Quartet voert een deel van 'De Betoverde Vaatwasser' uit, een absurdistische radiofonische mini-opera, gecomponeerd door Reza Namavar, met in de hoofdrol de bekende tenorzanger Marcel Beekman. Ook spelen ze 'Drop after Drop' dat de Oekraïens/Nederlandse componist Maxim Shalygin schreef voor Festivals for Compassion.

Na afloop spreken Anne-Maartje Lemereis en Aad van Nieuwkerk met Reza Namavar over het ontstaan van de 'Betoverde Vaatwasser'.

Tijd voor een primeur! De Gemeente Goes maakt in de uitzending bekend wie per 18 juni 2022 de allereerste Stadscomponist van Goes wordt. We spreken locoburgemeester Joan Veldhuizen erover. Vervolgens gaat Aad van Nieuwkerk in gesprek met deze kersverse Stadscomponist.

Ook Jan-Bas Bollen schuift aan. Hij maakt furore met zijn hypertheremin. Met zijn handen brengt hij een magnetisch veld tot zingen en genereert hij geprojecteerde computeranimaties: beeld en geluid smelten samen. Te zien is de première van de videoregistratie van Skin|Scan|Scape. Jan-Bas Bollen kon zijn stuk componeren en laten filmen dankzij het compositiefonds van New Music NOW.

7511 6 0009 Fridman Maya Nieuwkerk Aad Van Lemereis Anne Maartje Tsoupaki Calliope
Maya Fridman, Aad van Nieuwkerk, Anne-Maartje Lemereis, Calliope Tsoupaki

17.00 - 18.00 uur

Trio Napolov | Fridman | Sandee geeft compositieopdrachten. Betrokken bij het scheppingsproces openen ze nieuwe werelden en verbreden ze de grenzen van het repertoire voor hun ongewone bezetting: slagwerk, cello en piano. Ze spelen muziek van Christiaan Richter, Robin de Raaff en Calliope Tsoupaki.

Na afloop spreken Aad van Nieuwkerk en Anne-Maartje Lemereis met Christiaan Richter en Calliope Tsoupaki. Ook Florian Magnus Maier schuift aan voor een interview. Te zien is de videopremière van The Music of Erich Zann, een violistisch hoogstandje dat is gebaseerd op een kort verhaal over een musicus die geleidelijk de afgrond van waanzin in glijdt. Compositie en videoregistratie konden tot stand komen dankzij het compositiefonds van New Music NOW. Het concert en de talkshow zijn vrij toegankelijk.

7511 6 0138 Cello Octet Amsterdam Nieuwkerk Aad Van Lemereis Anne Maartje Loevendie Theo
Cello Octet, Aad van Nieuwkerk, Anne-Maartje Lemereis, Theo Loevendie, Gözde Köse

18.00 - 19.00 uur

Twee optredens van het Cello Octet. De acht cellisten spelen 'Two Mediterranian Dances' van de 91 jarige Theo Loevendie, een stuk van de 12 jarige Gözde Köse, 'Phoenix' van Kate Moore, 'Sort Sol' van Geerten Feller en 'The Natural History of Destruction' van Christiaan Verbeek.

In de studio is Theo Loevendie te gast om te praten over zijn werk. Bianca Bongers komt ook langs voor een gesprek. Zij componeerde Mitte voor de drie altviolisten uit Ensemble Modern, Ensemble Recherche en Ensemble Intercontemporain. Een luxe: drie topspelers die vrijwel alles aankunnen. En ze schitteren ook voor de camera. In première gaat de videoregistratie, die tot stand kon komen dankzij het compositiefonds van New Music NOW. Concert en talkshow zijn vrij toegankelijk.

Rembrandt Frerichs & de Staalmeesters
Rembrandt Frerichs & de Staalmeesters

19.00 - 20.00 uur

Het thema vrijheid staat aan het begin van de avond centraal in de concert- en talkshowmarathon van New Music NOW. Pianist en componist Rembrandt Frerichs heeft een vrije geest. Om te improviseren, om zijn composities te verrijken met jazz, om een Steinway opzij te schuiven voor een fortepiano of om met Iraanse musici een brug te slaan tussen Oost en West.

Hij speelt nieuw werk met vier strijkers en gaat in gesprek met collega-componisten Anne-Maartje Lemereis en Sarah Neutkens. Zij gaan ook Jacob TV het hemd van zijn lijf vragen: over zijn Freedom Songs. Die hij schreef voor de Amerikaanse zangeres Loire Cotler. Trouw aan zijn motto: “Muziek viert het leven, vrij van alle regels.


7511 6 0329 Lemereis Anne Maartje Neutkens Sarah Veldhuis Jacob Ter
Anne-Maartje Lemereis, Sarah Neutkens, Jacob TV

20.00 - 21.00 uur

Drie musici van het Utrechtse ensemble Insomnio spelen een thuiswedstrijd. De musici nemen twee stukken van Jacob TV mee. Na zijn meesterlijke ode aan het Paradijs in zijn spraakmakende oratorium Paradiso kon een bezoek aan het vagevuur niet uitblijven: In limbo voor viool en piano. In Farewell Feathered Friends gaat een blokfluitist in dialoog met in hun soort bedreigde vogels, vastgelegd op tape. Collega-componist Sarah Neutkens praat met Jacob TV over zijn stukken.

Componeren voor vioolconcoursen. Het vraagt van componisten om met een licht sadistische inslag voor de violist een uitdagend parcours uit te stippelen met pittige hindernissen. Martijn Padding zit graag op de huid van zijn musici. Aan hem zijn Pièces de concours meer dan toevertrouwd. Ook Joey Roukens verwerkte in zijn concourspartituur Riffs violistische hoogstandjes. Emma Roijackers en Joshua Tavenier stappen tijdens de livestream in de arena.

7511 6 0483 Frisse Oren Franssen Marieke Hest Rudi Van Woltjer Bastiaan Liedtke Stefanie
Frisse Oren

21.00 - 22.00 uur

Het slotuur van onze concert- en talkshowmarathon opent met een gesprek tussen Martijn Padding en Anne-Maartje Lemereis. Daarna verschijnen drie ensemble op het podium. Frisse Oren speelt delen uit Strek van Oene van Geel: briljante muziek voor een kindervoorstelling.T R O M P O bestaat uit Carlos Anez (fluit), Marthe Lasthuis (viool) en Laura Nygren (contrabas). De drie delen hun liefde voor (post)minimal, mooie vreemde klanken en het verkennen van grenzen. Ze vertolken Laura Nygrens Cars pass across a Fjord.

Klankavonturier Gemma Luz Bosch duikt eigenhandig in de klei. Ze is gefascineerd door de rijkdom aan klankkleuren die klei kan produceren en heeft keramische instrumenten ontwikkeld, waaronder waterfluiten en percussie-instrumenten. Haar akoestische Trio Kaer maakt een avontuurlijke reis door het keramische klankpalet. Verwacht levendig, speels en in het moment gespeelde minimal music en soundscapes.

    • Amstel Quartet
    • nieuw amsterdams peil