Bianca Bongers

Mitte

‘Mitte’ voor altviooltrio (2022) – Bianca Bongers (1987) Première Trio Estatico – 3 april 2022 19:00, LIVE in de Amstelkerk!

"Niet vaak dringt een maatschappelijk thema door tot mijn artistieke werk. Wanneer iets zo direct binnenkomt, kan ik echter niet anders. Mijn beeld voor ‘Mitte’ voor altviooltrio ontstond tijdens de eerste lockdown in 2020, met bewegingen als invloeden van buitenaf steeds naar één centraal punt gericht, onophoudelijk! De nieuwe situatie rondom de oorlog in Oekraïne geeft mij een tweede kijk hierop. Het spijt mij dat zo veel mensen hier onder lijden, zonder dat een werkzaam tegenantwoord erger heeft kunnen voorkomen. Zelf zal ik muzikaal antwoorden, het is erg fijn dit stuk te schrijven in deze tijd en daar iets in kwijt te kunnen. Al zou ik mij graag ook op andere manieren inzetten! Dit is nu blijkbaar mijn manier.

Mijn beeld voor dit stuk ontstond tijdens de eerste lockdown in 2020. Ik ben iemand die heel goed gedijt bij regelmaat, iedere dag hetzelfde ritme, weten wat er komen gaat. Als ik mij veilig voel, heb ik de volledige ruimte om mij creatief te uiten. Het verliezen van die grip, de grote veranderingen in het dagelijks leven kostte mij dat jaar dan ook veel tijd. Ik probeerde de nieuwe situatie te begrijpen, om daarmee een ‘neutrale staat’ terug te vinden. In eerste instantie komen veranderingen als een schok, als een inslag binnen in je eigen vertrouwde leven. Universele reactie hierop zou kunnen zijn het incalculeren van het onverwachtse, om de ‘schok’ daarmee te verminderen? Het begin van dit proces, wanneer je als individu opeens blootgesteld wordt aan oncontroleerbare invloeden van buitenaf, vond ik zo indrukwekkend. Hieruit ontstond een beeld waarin klank activiteiten steeds naar één centraal punt gericht zijn, met verschillende snelheden en kracht. Bewegingen van buiten naar binnen, onophoudelijk! Om deze actie te ‘voelen’, ben ik begonnen met het tekenen daarvan: vele driehoeken, als ‘scherven’ met één punt naar binnen gericht. Hiervoor gebruikte ik grijstinten, van een warm lichtgrijs voor een rustige beweging tot een donkere staalkleur voor een grotere intensiteit."