Maya Fridman & Garth Knox

Cellist Maya Fridman brengt samen met altviolist/componist Garth Knox een concert dat cirkelt rond de Book of Angels van John Zorn

Dit keer brengt cellist en artist-in-residence Maya Fridman samen met altviolist/componist Garth Knox een speciaal concert dat cirkelt rond de cyclus Book of Angels van de New Yorkse muziekmagiër John Zorn. 

In het verleden heeft Garth Knox al regelmatig werk van Zorn uitgevoerd en gearrangeerd. In zijn Book of Angels (2005-2017) blikt Zorn met veel liefde terug op de Joodse muziekhistorie. Fridman en Knox plaatsen werken uit deze cyclus in een nieuw licht. Naast de delen die Zorn speciaal schreef voor Garth Knox, speelt het kwartet nog andere composities en improvisaties.

Daarbij worden ze bijgestaan door een uitgelezen, internationaal gezelschap. Soheil Shayesteh is een virtuoos op de kamenche (Perzisch strijkinstrument) en een groot kenner van de Arabische traditie. De schitterende kamenche-klank verrijkt hij met live-elektronica en visuals. Daarnaast voegt de Duitse slagwerker Jacobus Thiele zich bij het trio. Een ruimdenkende percussionist die verzot is op Afro-Cubaanse, Braziliaanse en Arabische muziekstijlen. Tezamen werpt het kwartet zich op Zorns engelen maar werken ze ook aan gloednieuw materiaal. Een wervelend antwoord op het Book of Angels met een demonisch randje. Of ‘onze eigen muzikale anti-angels’ zoals Maya Fridman het nieuwe werk treffend omschrijft.

Katmiel and Azariel by John Zorn/arranged by Garth Knox. 
Kmiel by John Zorn/arranged by Sylvain Lemetre.
Cervical byJohn Zorn/arranged by Julia Robert.
Mayim and Shiraz by Maya Fridman.

John Zorn - Book of Angels
Maya Fridman – cello, zang
Garth Knox – viola d'amore, altviool, fiddle
Soheil Shayesteh – kamancheh, live elektronica en visuals
Jacobus Thiele – percussie