Gábor Tarján

Heat & Memory

Wat is tijd? De componist Gábor Tarján onderzoekt het in ‘Heat and Memory’

Muziek op moleculair niveau vol hartstocht en mysterie.

Wat is tijd? Dankzij Einstein weten we dat er niet één tijd is maar een ontelbaar hoeveelheid tijden die allemaal door elkaar lopen. Dat is een feit. Hoe wij als mensen tijd ervaren staat hier min of meer lijnrecht tegenover. Voor ons is er maar één tijd: het verleden is al gebeurd, de toekomst moet nog komen en wij zitten ergens tussenin in een denkbeeldig 'nu'. Bestsellerauteur en natuurkundige Carlo Rovelli noemt juist hierom tijd een "multi-layered phenomenon". De échte tijd van Einstein en onze diepe, emotionele, menselijke relatie met tijd bestaan allebei en zijn even reëel.

Heat and Memory is een deels theatrale verkenning in klank van beide werelden. Zowel violiste als componist staan op de vloer. De violiste Emma Breedveld speelt, beweegt en fluit. De componist bedient live het elektronica.

Langzaam uit het niets ontstaan er wolken van klank opgebouwd uit meerdere lagen viool. Tijden en tempi lopen door elkaar. De lagen zijn grillig en speels maar zitten ook vol verlangen en weemoed. Bij deze muziek gaat het niet om verleden en toekomst maar simpelweg om gebeurtenissen die andere gebeurtenissen veroorzaken. Een vervreemdend en poëtische zoektocht naar de ongrijpbaarheid van tijd als klank.