Klankcast

Podcast

Klankcast

Botte Jellema

Deze podcast laat horen dat musici, dirigenten en zelfs componisten ook maar gewone mensen zijn. Podcastmaker Botte Jellema gaat met hen in gesprek over liefde, vreemde situaties, het leven en natuurlijk klassieke muziek. Wij hebben de afleveringen over componeren en componisten hier op een rijtje gezet.

Componist Mathilde Wantenaar: van accordeon tot opera

Kinderen componeren voor symfonieorkest

Bij de voorstelling Welkom bij het Orkest kunnen kinderen binnenkort zélf componeren voor een groot orkest. Botte spreekt erover met Sophie Graven van het educatieprogramma. Met componist Thomas van Dun, die de muzikale puzzelstukjes schreef waarmee de kinderen componeren. En met de kinderen zelf over hun composities: ‘daarna wordt het gewoon allemaal een heel grote explosie.’

Vrouwelijke componisten

Hèhè, dat werd tijd! In deze Masterminds-aflevering staan vrouwelijke componisten in de spotlight. Van Maddalena Casulana, de eerste vrouw van wie muziek in druk verscheen, tot het 19e-eeuwse wonderkind Clara Schumann. En van de vooruitstrevende Nederlandse Henriëtte Bosmans, tot de meditatieve hedendaagse muziek van oud-componist des vaderlands Calliope Tsoupaki.

Componeren in opdracht

Hoe is het componist te zijn in deze tijd en je werk live in Het Concertgebouw te horen? Botte vraagt het Mertç Artaç, Bram Kortekaas en Rick van Veldhuizen, die alle drie een werk in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest componeerden. Ze vertellen waar ze hun inspiratie vandaan haalden en laten een deel uit hun compositie horen.

De kracht van live - met Willem Jeths

De wereldpremière van zijn opera Ritratto werd in maart afgelast en 7 maanden laten mochten er slechts 250 mensen in de zaal aanwezig zijn. Componist Willem Jeths vertelt over de impact van de coronacrisis op zijn werk, de kracht van een live uitvoering en de voordelen van online lesgeven. Ook deelt hij waarom de dood een belangrijke rol speelt in veel van zijn werken.