Ruud Roelofsen

Playlist

De keuze van Ruud Roelofsen

keuzes en gedachtes

De componist Ruud Roelofsen (1985) woont in Chicago. Hij begon zijn muziekstudie als slagwerker aan de conservatoria in Arnhem, Brussel en Münster. Daarna ging hij zich ook toeleggen op compositie. Als componist werkt hij samen met ensembles binnen en buiten Nederland, zoals Orkest de Ereprijs (NL), het Arditti Quartet (UK) en Ictus (België). Ook is hij vaak te gast op international festivals. Voor New Music NOW maakte hij een selectie uit zijn favoriete werken.

Ivo Bol - Gasometer Universe

Wat ik bijzonder vind aan dit werk is de lijn van chaos naar orde die – ondanks de enorm lange galm van de Gasometer in Oberhausen (DE) – duidelijk te horen alsook te zien is door de dynamische live-performance van Ivo.

Wilbert Bulsink - Betreden

Een nauwgezette en dynamische klankmassa voor fluitorkest en orgel waar tijdens de meest archetypische structuren de verrassendste maskeringen zitten.

Kasia Glowicka - Unknown, I live with you

Unknown, I live with you is een prachtig album, rijk aan verschillende klankwerelden met een heftig doch actueel – en vaak over het hoofd gezien – thema.

Daan Manneke - Babel

Babel is mijn eerste aanraking geweest met het spelen van nieuwe muziek toen ik als 14-jarige jongeman één van de zes pauken-partijen voor mijn rekening mocht nemen. Er staat helaas enkel een fragment op de gelinkte website, maar dat fragment laat naar mijn idee wel goed horen hoe indrukwekkend en haast ontzagwekkend dit werk is in schaal met 6 orkesten, 14 pauken en 3 tamtams.

Frank Martin - Mis voor dubbelkoor

Dit is gewoon veruit mijn favoriete koorwerk. Het is gecomponeerd tussen1922 en 1926, voordat Martin in 1946 naar Nederland verhuisde.

Alex Mincek - Images of Duration (In homage to Ellsworth Kelly)

Acht verbluffend verklankte reflecties op de minimalistische kunst van Ellsworth Kelly met fascinerende mengklanken.

Aspasia Nasapoulou - Ballad I & II

Prachtig vertellende en tijdloze nieuwe muziek die mooi ingekapseld kan worden in een programma met oude muziek.

Bart Spaan - Kringen

Dit werk blijft (me) verrassen; misschien doordat het af en toe vanuit de naklank gecomponeerd lijkt te zijn.

Eva Reiter - Lichtenberg Figures

Vijftig klankrijke en "trippy" minuten–die ik persoonlijk niet meer terug hoef te hebben – in een klankwereld ergens gesitueerd tussen Laurie Anderson en Fausto Romitelli.

Bart de Vrees - Zonder Titel

Een soms absurdistische dan weer dromerige ode aan het gevonden voorwerp met samples variërend van Duitse taallessen tot Amerikaanse senaatsverhoren bij elkaar gesproken door de in de sampler verstopte Florian de Backere. 

    • Ruud Roelofsen