Oene Van Geel Photo By Thomas Huisman

Playlist

De keuze van Oene van Geel

Een kijkje in Van Geels luisterkeuken

Op 23 december gaat bij Holland Opera ‘Reynaert de V’ in première. Het startsein voor een grote landelijke tournee met deze nieuwe muziektheaterproductie, waar Oene van Geel de muziek voor schreef. We vroegen hem om een playlist met een selectie uit zijn favoriete muziek. Hij schreef zelf een korte inleiding: “Graag geef ik jullie een kijkje in mijn ‘luisterkeuken’. Daarbij is mijn uitleg per item kort. Vooral om jullie in de klankwereld van de verschillende groepen te laten duiken. Ik heb gekozen voor bands, jazz, geïmproviseerde muziek en een paar niet westerse tradities die belangrijk voor me zijn. Veel plezier!”

Witch ’n Monk

Dit Berlijnse Duo bestaande uit Heidi Heidelberg en Mauricio Velasierra (eerst woonachtig in Londen) maak muziek die een totaal eigen signatuur heeft. Eigenlijk is er geen andere genrenaam mogelijk dan: Witch ’n Monk.

Sky Maclay – Many Many Cadences

Mijn favoriete hedendaagse stuk voor strijkkwartet. Zeer precies en consequent in de doorontwikkeling van materiaal en op een gegeven moment zelfs, in mijn ogen, humoristisch. Een bijzondere combinatie.

Behind Closed Doors – The Anti Will

Weinigen onder ons kennen Behind Closed Doors, een bijzondere metalformatie die ook precieze orkestratie en microtonaliteit niet uit de weg gaat. De bandleden wonen tegenwoordig allemaal in Nederland. Houdt ze in de gaten!

Steven Kamperman’s Maison Moderne – Mondrian Dance le Charleston

Steven Kamperman resideerde begin van 2023 in het Van Doesburghuis nabij Parijs. Daar namen we een album op dat geïnspireerd is op alle vertrekken het van Doesburghuis. Een van de stukken namen we zelfs op in het washok!

Pianiste Chaerin Im

Een van de bijzondere nieuwe talenten van de Nederlandse Jazzscene vind ik pianiste Chaerin Im. Altijd weet ze haar kunde in te zetten om volledig in het avontuur op te gaan. Hier samen in duo met basgitarist Matteo Mazzu.

Jozef Dumoulin

Jozef Dumoulin, voor mij de absolute tovenaar op de Fender Rhodes.

The Mysore Brothers

Deze twee giganten mogen niet ontbreken in mijn playlist. Twee meesters op de viool in de Zuid-Indiase muziek.

Bayaka Pygmeeën

Betoverend in hun klankwereld: de muziek van de Bayaka Pygmeeën.

Ma Trio - Lullaby

Met het Ma trio speelden we vorig jaar live in Cafe de Ruimte, Amsterdam. Graag breng ik zo mijn twee collega’s Setareh Nafisi en Giuseppe Doronzo onder de aandacht. Beiden bijzondere componisten en improvisatoren.

Tijn Wybenga & AM OK

In deze bijzondere band van Tijn Wybenga komen veel avontuurlijke spelers uit de jongere generatie Jazzmuzikanten samen. Heel tof hoe vrijheid en structuur hand in hand gaan in deze bezetting. Zelf mag ik regelmatig invallen voor een van de strijkers

    • Oene van Geel