Brechtje Bec Plexus

Playlist

De keuze van Bec Plexus aka Brechtje

Playlist

Bec Plexus opereert in de frontlinie van de muziek. Haar steeds weer verrassende creaties worden omarmd door zowel de alternatieve-pop-scene als door liefhebbers van complexe kunstmuziek. Plexus initieerde de rockband Jerboah (met blokfluiten!), ze was medemaker van de Facechord Factory (een installatie die gezichtsscans omzet in akkoorden) en ze was mede-initiatiefnemer van de genre-buigende concertserie EARsessions. Voor New Music NOW maakte zij een selectie uit haar favoriete muziek.

Fuensanta Méndez: Ensamble Grande - No será regresar

Als Fuensanta een ruimte binnenloopt, vergeet iedereen even alle shit die ze met zich meedragen en lijkt de zon plots wat feller te gaan schijnen. Fuensanta speelt en schrijft vanuit haar tenen. Ze combineert haar Mexicaanse roots met hartstochtelijke overpeinzingen en speelse grapjes. Zoals mijn vriendin en ik soms zeggen: “I don’t know if I want to be her or if I want to be with her.”

Miro Bollen - [CONTAIN] - Part 1: SYNC

Wat je ziet is wat je hoort is wat je ziet. Dit is het eerste deel uit Miro Bollen’s drieluik [CONTAIN]. Met minimale ingrediënten creëert hij grootse ruimtes en effecten. Ik was helemaal omver geblazen toen ik het voor het eerst zag. In Miro’s woorden - “[This work is] an attempt to bring different disciplines together; linking the sound of analogue beats and granular atmospheres to computer generated imagery, uniting the flashes of club culture to precise synaesthetic movements and bridging the internal angles of a cube with grainy waves of landscapes.”

Nora Fischer & Marnix Dorrestein - Oblivion Soave

Zo’n magische samenkomst van mensen en invloeden. Dit stuk, oorspronkelijk geschreven door Monteverdi in de 17e eeuw, wordt nieuw leven in geblazen in deze bewerking van Marnix en Nora. Ik ben telkens weer verrast door Marnix’ vindingrijkheid - hij lijkt echt zijn muzikale fascinaties na te jagen. Luister ook zeker naar zijn muziek als IX en van, jaren geleden, de band Über-Ich. 

Dianne Verdonk en haar La Diantenne

Dianne doet iets helemaal unieks. Haar zelfgebouwde instrumenten, haar volle doch breekbare stem, haar introverte durf … Dit optreden is alweer van vier jaar geleden en Dianne heeft sindsdien niet stilgezeten. Op dit moment werkt zij aan haar eerste album, waarop niet alleen de Diantenne, maar ook nieuwere uitvindingen te horen zullen zijn. 

Lisa - She’s Gone

Hoe fijn is het dat het eigenlijk geen verrassing meer is als een modern-klassiek geschoolde componist de popmuziek in gaat? De grenzen staan wagenwijd open en Lisa, ook bekend als Luke Deane, liet zich dat geen tweede keer vertellen.

Diamanda Dramm - SUBVERSE

Dit jonge vioolfenomeen schreef samen met dichter S.J. Fowler een plaat vol magische liedjes. Haar stem voelt als een omhelzing. Maar wegdoezelen is er niet bij: de teksten, de muzikale wendingen, het podiumbeeld vragen je om scherp te blijven. Als deze trailer naar meer smaakt, raad ik je aan te luisteren naar haar album Beastings of naar de driedubbele LP die ze samen met haar ouders David Dramm en Anne La Berge uitbracht. 

Bec Plexus & Marcos Baggiani - #allyouneed

Zoals het een echte millennial betaamt, zak ik eens in de zoveel maanden weg in een diepe haat voor social media. Het doet meer kwaad dan goed en toch kan ik er niet omheen. Marcos’ vernuftige melodieën - hoor je de fuga aan het einde? - voelden als een ideale spreekbuis om deze frustratie te delen

Michel van der Aa - Upload (teaser)

Ik kan bijna niet slapen - dit is zo gaaf. Michel is een gigant in het veld van experimentele multimedia-producties. Zijn vaak koele, bijna klinische muziek gaat vaak gepaard met surreële beelden. In die fantastische wereld plaatst Michel zeer gewone mensen met zeer ongewone ervaringen. Toen ik zelf nog studeerde, had ik het lef niet om een lastminuteticket te boeken voor de première van zijn Sunken Garden in Engeland. Nu waag ik de sprong en deel ik met u: Ik droom ervan ooit met Michel te mogen samenwerken. 

Hans van Koolwijk – Ballonnen

Als dit geen glimlach op je gezicht tovert … Al ruim een decennium laat Hans zijn ballonnen de lucht in gaan en zet hij de tijd daarmee even stil. Het bewijst maar weer hoe een simpel idee vaak het sterkst is. Tijdens de openingsavond van Gaudeamus Muziekweek dit jaar vierden experimentele muziekmakers en -liefhebbers met elkaar dat het alweer 75 jaar geleden is dat een eerste concert werd georganiseerd in Villa Gaudeamus. Dit optreden van Hans was de perfecte manier om het feest in te wijden. 

Meer playlists

Playlist

Close To Your Head – underground

Het underground pop-idool Lisa and is het alter-ego van de hyperproductieve componist Luke Deane. Lisa creëert live-performance-kunst met liedjes over emotionele transparantie en expressie. Zij […]

Lees meer

Anthony Fiumara

Playlist

Tracking Tilburg Online

Als de Stadscomponist van Tilburg wilde Anthony Fiumara de quarantaine draaglijker maken met het troostrijke project Tracking Tilburg Online. Fiumara koos zeven componisten, die elk […]

Lees meer

Elizaveta Agrafenina

The Legacy of Henriëtte Bosmans

Playlist

In 2021/2022 Nieuw Geneco and Dutch Composers NOW pay tribute to Henriëtte Bosmans. She was a driving force behind Geneco, the Dutch professional association for […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Ralph van Raat

De pianist Ralph van Raat is een van de prominentste vertolkers van nieuwe muziek in binnen- en buitenland. Hij won meerdere prijzen, treedt op met […]

Lees meer

Playlist

De keuze van Fie Schouten

symbiose componist uitvoerder

Fie Schouten is klarinettist met een voorliefde voor de basklarinet. Met Aspasia Nasopoulou is zij bovendien initiator en curator van de serie Nieuwe Noten in […]

Lees meer
    • Bec Plexus
    • Gaudeamus Muziekweek