Dag van de Componist

Article

Op zaterdag 18 juni 2022 organiseert New Music NOW de eerste Dag van de Componist met als motto Leve de Componist! Een feest van de nieuwe muziek. Door het hele land klinkt muziek van in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. Vanuit TivoliVredenburg in Utrecht zijn er talkshows en concerten. Mediapartners NTR en VPRO verslaan het live en New Music NOW streamt de hele dag. Reporters doen vanuit het hele land verslag van de Dag van de Componist.

Feest van de muziek

Tijdens de Dag van de Componist vinden door het hele land liveprogramma’s plaats van componisten, musici, muziekliefhebbers, podia, ensembles, gezelschappen – van intieme huiskamerconcerten tot grootse muziek events. De Dag van de Componist viert de vitaliteit en veelkleurigheid van nieuwe muziek in alle facetten. Diverse steden, podia, festivals en ensembles uit het hele land werken mee aan de Dag van de Componist. Iedere organisatie presenteert een feestelijk programma in de eigen stad of regio, met meer dan 100 concerten op 1 dag, met muziek van ruim 100 componisten.

Grootste Grafische Partituur

De Dag van de Componist opent met een spektakel in Utrecht. Martin Fondse, Componist des Vaderlands componeerde speciaal voor de Dag van de Componist de Langste Grafische Partituur Aller Tijden. Dit meer dan 400 meter lange lint vol muziek slingert van het stadskantoor Utrecht, via de galerij achter Centraal Station naar een groots muziekmoment onder het ‘bolletjesdak’. Dan dwars door Hoog Catharijne richting TivoliVredenburg met de grande finale op de Vredenburgerkade. De muziek wordt gespeeld door een bonte stoet aan kinderen, musici en voorbijgangers. Langs de route klinken ook andere composities van diverse jonge, oude, beginnende en ervaren componisten, waaronder de muziekschoolleerlingen van De Utrechtse Muziek School. NPORadio4 en New Music NOW zijn erbij voor een live reportage. Start: om 10.00 uur bij het Stadskantoor / Utrecht CS Jaarbeursplein Einde: ca. 10.45 uur Vredenburgerkade / bij TivoliVredenburg.

Concerten, talkshows, radio en livestreams

TivoliVredenburg staat van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bol van de muziek.

Van 10 - 22 uur een Concert-Marathon aan live optredens en talkshows in de speciaal tot televisiestudio omgebouwde pleinzaal van TivoliVredenburg. Elk uur zijn er concerten en talkshowgasten. De line up van top ensembles: Cello Octet, Adam kwartet, Trio Napolov/Fridman/Sandee, Amstel saxofoonkwartet, Nieuw Amsterdams Peil. Met werken van onder meer de componisten Louis Andriessen, Vanessa Lann, Christiaan Richter, Maxim Shalygin, Calliope Tsoupaki, Douwe Eisenga, Amarante Nat, Reza Namavar, Rembrandt Frerichs, Kate Moore en Theo Loevendie. Alle concerten zijn vrij toegankelijk voor het publiek (aanmelden voor vrijkaarten) en worden ook live gestreamd door New Music NOW.

Vanaf 20 uur prestenteren de gezamenlijke Utrechtse muziekorganisaties een daverend muziekprogramma in de nok van TivoliVredenburg, in de Club, de Cloud en de Pit.

En om 20 uur staat de grandioze Stadsopera Trijn van componist Bob Zimmerman op de planken, met meer dan 200 zangers en musici. De Utrechtse Trijn bestormde de burcht Vredenburg, in 1577. Precies op die plek is nu haar opera te beleven.

De hele dag staat NPO Radio 4 in het teken van de muziek van levende Nederlandse componisten, in al hun veelzijdigheid. NTR en de VPRO zenden live uit vanuit TivoliVredenburg, met concertopnames, live-impressies en reportages.

New Music NOW verzorgt de livestream van alle concerten en talkshows, vanuit TivoliVredenburg.

Online-festivalhub

In de agenda van festivalhub New Music NOW vind je per deelnemende stad het brede scala aan programma’s, dat op de Dag van de Componist door het hele land plaatsvindt. New Music NOW coördineert het muzieknetwerk en de collectieve promotie.

Eerste editie

Aanleiding is het 111-jarige jubileum van het Genootschap Nederlandse Componisten (Nieuw Geneco) en de kersverse samenwerking van componisten en organisatoren in het netwerk en platform New Music NOW. In 2022 vindt de eerste editie plaats. Het wordt een jaarlijks terugkerend event met een landelijke spreiding en een zeer divers aanbod van muziekstijlen. Een feest van inspiratie en ontdekking.

De data voor de volgende edities van de Dag van de Componist zijn inmiddels bekend! Houd alvast 17 juni 2023 & 15 juni 2024 vrij in je agenda.

Kijk verder