Yannis Sr Simonvanboxtel

Stadscomponist Amsterdam

Vragen aan Yannis Kyriakides

Dag van de Componist 2024

Yannis Kyriakides is Stadscomponist van Amterdam. Zijn Stadslied 'Clouds that veil' gaat in première tijdens het openingsconcert van de Dag van de Componist op de IJ-Boulevard achter het Amsterdam Centraal Station. Wij vroegen hem wat zijn connectie is met de stad Amsterdam.

Wat is je connectie met de stad?

Ik woon al 30 jaar in Amsterdam, in veel delen van de stad. Het is de stad waar ik mij het meest thuis voel.

Hoe laat je je inspireren door de stad?

Gezien de veranderingen die de afgelopen jaren in de stad hebben plaatsgevonden, is het thema van mijn stuk ‘veranderlijkheid’, de toestand van voortdurende verandering en de behoefte aan aanpassingsvermogen.

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Ik gebruik het gedicht Mutability van Percy Byssche Shelley als tekst; het is ook het thema van mijn Holland Festival-stuk dat eind juni in het Muziekgebouw plaatsvindt.

Ook heb ik nachtopnames gemaakt vanuit mijn studio in het Amsterdamse Schinkel Industrieterrein. Deze opnames brengen de activiteiten van de nachten daar in kaart. De opnames worden 60 keer versneld, waardoor 1 uur 1 minuut wordt. Dit vormt de achtergrond van de compositie, die is afgestemd en gemaakt om te resoneren met de stroom en harmonie van het lied.

De keuze van Yannis Kyriakides

Naar aanleiding van het internationale festival Rewire in Den Haag hebben we Yannis gevraagd om een aantal tips te geven. De programmering is steevast avontuurlijk met elektronische muziek, modern gecomponeerde muziek, experimentele pop, new jazz en geluidskunst. Het accent ligt op muziek op het snijvlak van genres en disciplines, want juist dáár ontdekt Rewire de vernieuwing. Op dat snijvlak is ook Yannis actief en succesvol.


Meer 3

over het Stadslied, Yannis Kyriakides en de Dag van de Componist

    • Yannis Kyriakides