Bart Sr Simonvanboxtel

Stadscomponist Den Bosch

Vragen aan Bart van Dongen

Interview en playlist met favoriete stukken

Bart van Dongen is Stadscomponist van Den Bosch. Tijdens het Stationsconcert klinkt zijn gloednieuwe Stadslied over het klimaat op tekst van Kelly Verdonk. Wij vroegen hem naar zijn connectie met Den Bosch en naar de muziek die hem inspireert.

Wat is jouw connectie met Den Bosch?

Al 40 jaar woon ik met plezier in Den Bosch. Ik heb er mijn vrouw leren kennen, mijn kinderen zijn er geboren. Als kind ging ik met mijn beide opa's naar de veemarkt. De ene opa bracht de boeren naar de markt, de andere was handelaar. Ik woon zelf nu al 30 jaar in het Veemarktkwartier. De stad heeft mij tot op de dag van vandaag alle kansen gegeven om mij als kunstenaar te ontwikkelen.

Hoe inspireert Den Bosch jou?

Wat mij inspireert zijn de mensen, de ontmoetingen, de verhalen.

Hoe verwerk je dat in je compositie?

Een compositie is voor mij de uitkomst van het proces van idee tot uitvoering. De noten komen pas als de context, de uitvoerenden en de locatie duidelijk zijn. Componeren is voor mij het oplossen van een door mijzelf veroorzaakt probleem, lees beperking.

Welke nieuwe Nederlandse muziek inspireert jou?

Ik vind het leuk om platen te verzamelen van Nederlandse componisten. Soms krijg ik wat en soms koop ik wat als het op mijn pad komt. Toevallig heb ik vorige week verschillende platen gekocht. Die liggen dan boven op de stapel om te beluisteren. Aan het begin van elke dag beluister ik minstens één plaatkant. Afgelopen dagen waren dat: Six Turkish Folk Poems van Theo Loevendie, To You van Peter Schat en Old Time Favorite, de Zeeland Suite van Leo Cuypers.

Theo Loevendie – Six Turkish Folk Poems

Peter Schat – To You, opus 22

Leo Cuypers – Old Time Favorite: Zeeland Suite


Meer 4

Over het het stadslied, Den Bosch en de Dag van de Componist

    • Bart van Dongen