Mima

Tonny Eyk

Tonny Eyk wint Oeuvre Award Music in Media

Music in Media Awards

De jaarlijkse Oeuvre Award Music in Media, zoals uitgereikt als onderdeel van de Music in Media Awards (MIMA’s), gaat dit jaar naar Tonny Eyk. Hij wint de oeuvreprijs voor al het werk dat hij de afgelopen decennia heeft gecomponeerd en de paden die hij voor mediacomponisten heeft geplaveid. Eyk ontvangt de Oeuvre Award Music in Media op 17 april in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Tonny Eyk, een pseudoniem van Teun Eikelboom (Den Haag, 4 juli 1940), is een mediacomponist. Hij is ook met regelmaat als orkestleider of als muzikaal begeleider in televisieprogramma’s te zien geweest. Tonny Eyk is zelfs vanaf het begin van de ontwikkeling van televisie in Nederland muzikaal betrokken geweest bij het medium, daar hij reeds op 10-jarige leeftijd op toen nog de eerste experimentele uitzendingen te zien en te horen is geweest. Ook was hij muzikaal betrokken bij de eerste Nederlandse reclame-uitzending in 1963 voor Mecom Televisie. Zodoende is hij een pionier te noemen op het gebied van muziek en media.

Het oeuvre van Tonny Eyk is breed en bestrijkt niet alleen herkenningsmelodieën als die van ‘AVRO’s Toppop’, ‘Wedden dat..?’ en ‘Studio Sport’ of muziek voor tv-iconen Van Kooten en De Bie, maar ook bijvoorbeeld de muzikale vormgeving van televisiezender Nederland 3 toen deze in 1988 startte. Tevens was Eyk (mede)verantwoordelijk voor tal van liedjes voor Kinderen Voor Kinderen (onder meer ‘Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd’ en ‘Op Een Onbewoond Eiland’), voor muziek voor series als ‘De Zevensprong’, ‘De Stille Kracht’ en ‘Hollands Glorie’, herkenningstunes van onder meer de NOS, Socutera en Teleac en scores voor films als ‘De Boezemvriend’, ‘Nummer 14’ en ‘Gewoon Hans’.

“Het is geen understatement om te stellen dat het werk van Tonny Eyk verankerd is in het collectief geheugen van Nederland”, aldus Maartje Glas, General Manager Buma Music in Motion, initiatiefnemer achter de MIMA’s. “Hij heeft gewerkt voor televisie, radio, commercials, films, series en meer in binnen- en buitenland. Daarmee heeft hij meer dan zestig jaar het pad geplaveid voor alle Nederlandse mediacomponisten die na hem kwamen. Het is daarom niet meer dan verdiend dat hij deze Oeuvre Award Music in Media toegekend krijgt.”

Tonny Eyk krijgt de Oeuvre Award Music in Media uitgereikt tijdens de uitreiking van de MIMA’s op 17 april aanstaande in Amsterdam.

Eerdere winnaars:
2019 – Martijn Schimmer
2020 – Stephen Emmer
2021 – Ruud Bos
2022 – Fons Merkies
2023 – Bob Zimmerman