2023 03 04 10 31 32 Dag In De Branding 21031 1024x683

Tien jaar iii: Experiment, Ambitie, Community

Kijk de jubileum-video

iii is 10 jaar geworden! Daar zit een bijzonder verhaal achter. In een tijd van harde bezuinigingen in de Nederlandse kunstwereld (onder bewind van cultuurminister Halbe Zijlstra) en in een politiek klimaat dat vijandig stond tegenover kunst en immigratie, was er behoefte aan een instituut dat de aanwezigheid van (internationale) kunststudenten in Den Haag zou rechtvaardigen. Geworteld in de ArtScience-traditie (denk: Dick Raaijmakers) en voortgekomen uit de afstudeervraag 'Hoe als kunstenaar te overleven in Nederland?', was de enige oplossing om die context zélf te creëren: Instrument Inventors Initiative, een organisatie die nieuwe interdisciplinaire praktijken ondersteunt die performance, technologie en de zintuigen met elkaar verbinden.

Wat begon met evenementen in krakerspanden en residenties als nomadische organisatie, groeide uit tot het bouwen van een eigen ruimte, een programma in eigen huis, een kunstenaars-agency en een educatieve tak. Samenwerkingen met onder meer Rewire Festival, Gaudeamus Festival, Into The Great Wide Open en techgigant ASML hebben de plek van iii in het veld als een organisatie voor en door kunstenaars verder verankerd.

In hieronderstaande korte documentaire (13 min) vertellen 14 mensen en 75 kunstwerken het verhaal van hoe iii is uitgegroeid tot het door kunstenaars gerunde communityplatform dat het vandaag de dag is.

Videografie door Erfan Abdi

    • iii