Dag V D Componist 23 Hr A Foppe Schut S234115

Stadscomponisten bekendgemaakt

Dag van de Componist 2024

Op en rond zaterdag 15 juni 2024 vindt de derde editie plaats van de Dag van de Componist. Tijdens het festival komen honderden in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers te staan in concerten met meer dan 500 musici. Meer dan 150 concerten en voorstellingen vinden plaats in 15 steden. Radiostation NPO Klassiek zendt de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live verslag doet. Festival Dag van de Componist is uniek in de wereld.

Stationsconcerten, Componist des Vaderlands en Stadscomponisten van de Dag

In elk van de zes steden waar de muziektrein langs rijdt, stelt het festival een Stadscomponist aan die een Stadslied componeert. Elk stadslied wordt uitgevoerd tijdens een feestelijk Stationsconcert in samenwerking met koren, muziekscholen en andere organisaties uit de stad. De Stationsconcerten worden opgenomen en live gestreamd. Na afloop van elk Stationsconcert trekt het publiek in een muzikale tocht verder de stad in voor een aansluitend programma met concerten. De Stadscomponist in Almere is Renske Vrolijk, in Amsterdam Yannis Kyriakides, in Arnhem Lucas Wiegerink, in ‘s-Hertogenbosch Bart van Dongen, in Utrecht Annabel Schouten en in Zwolle Toon Hagen. Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis schrijft een verbindende compositie die in alle steden wordt uitgevoerd.

Annabel Schouten (1999) - Stadscomponist Utrecht

Annabel Schouten is actief als music landscape artist, sound inventor, instrument composer. In 2021 studeerde ze af aan de HKU - Muziek en Performance. Zij ziet haar werk als middel voor het creëren van ontmoetingen met anderen en de natuur, om publiek te prikkelen zich open te stellen, te luisteren en bewust te worden van de omgeving. Met kunst als instrument merkt ze dat haar werk op een natuurlijke manier bijdraagt aan  de maatschappij - het leven - de evolutie.

Yannis Kyriakides (1969) - Stadscomponist Amsterdam

Als componist en geluidskunstenaar zoekt Kyriakides naar manieren om nieuwe vormen en hybriden van media te creëren die het luisteren problematiseren. Voor zijn werk ontving hij prijzen als de Willem Pijper Prijs en de Toonzetters Prijs. Hij is de oprichter van het Maze Ensemble en was als featured composer actief op het November Music Festival en het Huddersfield Contemporary Music Festival. Kyriakides is docent aan het Koninklijk Conservatorium. Zelf studeerde hij bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers, nadat hij een studie musicologie afrondde in York. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam.

Renske Vrolijk (1958) - Stadscomponist Almere

Renske Vrolijk verwijst in haar muziek naar het heden en de nabije toekomst, maar doet dit door voorbeelden uit het verleden te gebruiken. Vaak integreert ze audio-opnames van gesprekken in haar stukken. Voor componiste Renske Vrolijk is muziek het middel om verhalen te vertellen en mensen al luisterend met elkaar te verbinden. In 2022 bracht het Nederlands Kamerkoor #uncut in première. #uncut vertelt het verhaal van een transgender vrouw, die terugkijkt op haar leven. Momenteel werkt ze aan een kindervoorstelling in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, die eind 2024 in première gaat.

Toon Hagen (1959) - Stadscomponist Zwolle

Toon Hagen is actief als concert-organist, orgel docent en is werkzaam als componist van orgel- en kerkmuziek.  Hij geeft zijn composities in eigen beheer uit.  Hij componeerde o.a. motetten, liedbewerkingen voor koor, orgel en orkest, een aantal fantasieën voor orgel voor concertant gebruik, een requiem en een compositie voor 2 piano’s met een tijdsduur van ongeveer 50 minuten. Als cantor-organist is hij verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Zijn orgelspel is inmiddels op een zevental cd’s vastgelegd. Voor Dag van de Componist Zwolle schrijft hij een muzikaal Stadsthema waar andere componisten op variëren.

Lucas Wiegerink (1985) - Stadscomponist Arnhem

Lucas Wiegerink is een veelzijdig componist. Voor Theater Sonnevanck componeerde hij de muziek voor Koning Bowi (2021), die zowel bij NRC als De Volkskrant in de top 5 van beste jeugdvoorstellingen van het seizoen eindigde. In 2022 bracht hij Het Lijflied - een opera in het menselijk lichaam - door Opera Zuid in coproductie met De Nationale Opera en November Music op de planken gebracht en in 2023 schreef hij muziek voor Le Chat Botté (De Gelaarsde Kat), een voorstelling van de Philharmonie Luxembourg. Hij is huiscomponist van Muziektheater De Plaats uit Arnhem. Zijn muziek wordt uitgevoerd door ensembles als het Nieuw Ensemble, het Nederlands Kamerkoor, Orkest De Ereprijs en The Choir of the Cathedral Church of St John the Divine uit New York City.

Bart van Dongen (1959) - Stadscomponist Den Bosch

Bart van Dongen, componist, musicus en conceptueel kunstenaar, won in 2007 de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Bart van Dongen is initiatiefnemer van diverse projecten, die alle één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek of op z’n minst nieuwe klanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af; ogenschijnlijk tegengestelde krachten weet hij met elkaar te verbinden en aan te moedigen.

Componist des Vaderlands - Anne-Maartje Lemereis (1989)

Anne-Maartje Lemereis is een originele geest die op een speelse wijze weet te reageren op dagelijkse actualiteiten zoals ze met haar Happy Birthday Composer project op social media heeft bewezen. Zij maakt als componist furore met muziektheatrale werken, waaronder Odiezee voor Holland Opera op een libretto van Abdelkader Benali, de mini-opera Ping voor Ensemble Vonk en de muziektheatrale liedcyclus This is not a Fairy Tale in co-productie met KASKO en Stichting In de Knop. Zij heeft diverse kamermuziekwerken op haar naam staan. Haar pianoconcert Tweewas een van de twee composities waarmee rebellencollectief Pynarello in 2023 de klassieke muziekprijs De Ovatie won. Haar muziek klinkt o.a. in het Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg en op festival Wonderfeel. 

Anne-Maartje is als docent en mentor verbonden aan het Utrechts Conservatorium. Zij is oprichter en organisator van Stichting In de Knop, die zich inzet voor compositieonderwijs aan kinderen en jongeren door het hele land én jonge makers ondersteunt in het maken van eigen werk. In de Amersfoortse wijk Liendert, waar ze opgroeide, richtte ze het Lienderts Orkest op dat uitgroeide tot een solide wijkorkest en muziekvereniging. Sinds 2024 is Lemereis voor twee jaar benoemd tot Componist des Vaderlands. Zij wil compositieonderwijs en muziekeducatie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Eén van haar lijfspreuken is: iedereen kan componeren! 

Onderdelen van de Dag van de Componist 2024

Met de Dag van de Componist viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende eigentijdse muziek. New Music NOW werkt samen met de componisten, maar ook met ensembles, festivals, podia en andere organisaties die actief zijn met nieuwe muziek. De concerten vinden plaats op allerlei locaties, ook buiten de theaters en concertzalen. Door een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking te brengen, wil de Dag van de Componist niets minder dan een beweging in gang zetten. 

De Dag van de Componist vindt plaats op en rond zaterdag 15 juni 2024 en bestaat uit de volgende onderdelen:

Met de muziektrein, de New Music NOW Express het land door
De speciaal gecharterde knalrode hondekoptrein, de New Music NOW Express, trekt een spoor van nieuwe muziek door het land. De route gaat langs zes steden: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht. Aan boord vinden optredens en ontmoetingen plaats met meereizende componisten en musici, de line up wordt binnenkort bekendgemaakt.

Programma Hoog Catharijne en New Music NOW Show in TivoliVredenburg
In TivoliVredenburg vindt 's avonds de New Music NOW Show plaats: een avondvullende live-show voor publiek met muzikale gasten, componisten en topensembles. Het programma wordt geregistreerd voor radio en televisie. 

Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV
Op en rond 15 juni staan Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV in het teken van de Dag van de Componist, met vooraankondigingen, previews en natuurlijk live-radio en livestream-tv vanuit de trein, de stations en TivoliVredenburg. Ook maken we opnamen van concerten in de diverse partnersteden. Na afloop komt het materiaal beschikbaar voor verschillende kanalen en platforms, waaronder het wekelijkse tv-programma New Music NOW TV op kabel-tv-zender ONS.

Landelijk programma met meer dan 150 concerten in meer dan 15 steden  
Vele organisaties werken samen als New Music NOW Netwerk en presenteren meer dan 150 concerten met muziek van meer dan 150 componisten, uitgevoerd door meer dan 500 musici in meer dan 15 steden tegelijkertijd. De deelnemende steden zijn onder andere: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Goes, Groningen, Heerlen, Maastricht. De netwerkpartners voor de Dag van de Componist zijn onder andere Holland Festival, TivoliVredenburg, de Doelen, November Music, Gaudeamus, Intro in Situ, De Link, Orkest De Ereprijs, Asko|Schönberg en vele koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten.

 Het programma van de Dag van de Componist 2024 wordt in april bekendgemaakt.

15 juni 2024

Agenda

15 jun 2024

Dag van de Componist 2024

3e editie

Na twee edities, is de Dag van de Componist al niet meer weg te denken uit het Nederlandse muziekleven. Op en rond zaterdag 15 juni […]

Lees meer
  • Yannis Kyriakides
  • Renske Vrolijk
  • Anne-Maartje Lemereis
  • Bart van Dongen
  • Annabel Schouten
  • Toon Hagen