Strahovnik Michael Aust

Petra Strahovnik betreedt ongeschonden wereld in nieuw video-album ‘Amaranthine’

Article

Media, reclame en politiek manipuleren ons. We staan voortdurend bloot aan mentale verkrachtingen. Om die te ontvluchten creëerde de componiste Petra Strahovnik ‘Amaranthine’ voor piano en live eletronics. Op het label Unsounds verscheen deze “klankoase” als video-album, met pianiste Saskia Lankhoorn en Micha de Kanter achter de knoppen.

Volgens Petra Strahovnik is ons dagelijks leven een voortdurende stroom van 'mentale verkrachtingen'. Media, reclame en politiek onderwerpen ons aan ontelbare micromanipulaties. Plezier, pijn of geluk - de maatschappij wil ons op elk moment vertellen wat we moeten denken en voelen.

Met Amaranthine voor piano en elektronica schreef Petra Strahovnik een klankoase voor de pianiste Saskia Lankhoorn, om de dagelijkse manipulaties even te kunnen ontvluchten. Aardmagneetjes, die wel duizend keer hun eigen gewicht kunnen aantrekken, hangen boven de snaren. De pianist beweegt de magneetjes langzaam heen en weer. Daardoor buigt de toon, en ontstaan er subtiele zwevingen in de klank. Micha de Kanter verzorgt de live-elektronica en brengt het geluid fijnzinnig buiten het akoestische domein. Amaranthine is een onwerkelijk en intens stuk, zowel voor de twee uitvoerenden als voor het publiek.

Unsounds releast Amaranthine in een album met zowel audio als video, omdat het ook visueel een indringende ervaring oplevert. Vida Habjanic filmde Amaranthine in de concertzaal van Villa Concordia in Bamberg, en komt met haar camera heel dicht bij de pianiste en de snaren in de vleugel. Terwijl Saskia Lankhoorn een krachttoer levert in intensiteit en ingetogenheid, raak je als luisteraar verzeild in de ongerepte klankwereld van Petra Strahovnik.


    • Petra Strahovnik
    • Gaudeamus Muziekweek
    • Unsounds