2023 11 02 11 45 47 Anne Maartje Wouter Vellekoop 53671

Anne-Maartje Lemereis

Oproep aan koren in Nederland

oproep

Doe mee aan de bijzondere compositieketting van Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis en maak de Ketting-Johannes Compleet!

Het Bachfestival Dordrecht bracht in juni 2024 een ode aan het 300-jarig bestaan van de Johannes-Passion van J.S. Bach en vroeg Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis een eigentijdse versie te ontwikkelen van dit bijzondere werk voor amateurzangers. Ze koos voor een kettingcompositietraject waardoor haar compositie – door verschillende opdrachten van koren uit het land – uiteindelijk uitgroeit tot een nieuwe Johannes-Passion. De eerste drie delen gingen tijdens dit festival met veel succes in première. Nu is het tijd om deze ketting aan te zwengelen door verschillende koren te enthousiasmeren om mee te doen en de compositie te vervolmaken.

Anne-Maartje over haar werk: ”Het is voor mij ook een experiment. Een passie duurt meestal erg lang. Dit begin is maar een kort stuk van vijf à zes minuten en ik vond het zonde om het hierbij te laten. Toen werd ik benaderd door een koor uit de andere kant van het land om ook iets te schrijven voor de passietijd. Ik dacht: wat als het een soort aangroeistuk wordt? Een Johannes die dus elk jaar een stukje groter wordt, op uitnodiging van amateurkoren uit het hele land. In Dordrecht liggen dus de eerste drie schakels van een ketting die misschien wel jaren door gaat lopen.

We hebben een barok instrumentarium gekozen. Ik vind het heel interessant om oude instrumenten te gebruiken in nieuwe muziek. Maar als je een tekstschrijver en een componist vraagt om een Johannes-Passion te schrijven voor nu, dan krijg je natuurlijk heel iets anders dan Bach. Het religieuze aspect en de focus op het lijden van Jezus hebben we losgelaten. Ik ben zelf niet religieus en het is vandaag ook niet meer de norm dat iedereen gelovig is, laat staan hetzelfde geloof heeft. Het is een open stuk, waarin de manier waarop we in Nederland de paastijd beleven wel een rol mag spelen, maar dat niemand uitsluit. De tekst van Swendeline Ersilia (Stadsdichter van Dordrecht, red.) gaat over de verhouding tussen mens en natuur, die prachtig in balans kan zijn, maar ook kan schuren. Daar zit het lijdensaspect in. De natuur kan lijden onder de mens, maar ook omgekeerd, de mens onder de natuur.”

Praktische informatie

Wil jij met jouw koor meedoen aan de Ketting-Johannes? Dan kun je een mailtje sturen naar marieke.hopman@lustr.nl voor meer informatie. We werken wat betreft het honorarium van de compositie met de Nieuw Geneco honorariumtabel. De exacte kosten van de opdracht worden in overleg afgestemd.

    • Anne-Maartje Lemereis
    • Buma Cultuur