Jm Nieuwgeneco 2 Jocelyne Moreau

Nieuw Geneco overhandigt Fair Practice Award 2021 aan twee winnaars: Orkest De Ereprijs en mecenas Marcia

Article

Nieuw Geneco heeft op 10 september de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2021 uitgereikt aan twee winnaars: aan Orkest De Ereprijs en aan de mecenas Marcia (Zembla Music / Steun de Componist). Zij zijn bekroond voor hun tomeloze inzet voor een eerlijke beloning voor componisten en voor hun bijdrage aan duurzaamheid in de nieuwe muziek: zij zorgen ervoor dat nieuw werk ook na een première onder de aandacht blijft. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht. Aspasia Nasopoulou nam als artistiek leider namens Orkest De Ereprijs de prijs in ontvangst. Opvallend was het optreden van Marcia. Zij blijft als mecenas zo graag anoniem dat zij met pruik en zonnebril naar de ceremonie kwam.

De jury over Orkest De Ereprijs

De nieuwe artistieke leiding van Orkest De Ereprijs heeft het werk met inzet en toewijding opgepakt. Het orkest verstrekt vele opdrachten en denkt daarbij altijd aan een eerlijke beloning van de componist. De stukken worden na de première nog vaak gespeeld, ook nog vijf of tien jaar later. Het draait bij dit ensemble om kwaliteit, jong en oud, en inclusiviteit. De door het orkest georganiseerde Young Composers Meeting heeft een enorme betekenis voor internationale componisten, ook voor jongeren.

De jury over mecenas Marcia

Een prachtig en bevlogen initiatief van een privé-persoon die optreedt als mecenas om componisten te steunen tijdens de coronacrisis. Marcia,die graag anoniem blijft, maakte mogelijk dat de werken waarvoor zij compositieopdrachten heeft verstrekt, op internet zijn gepubliceerd voor gebruik door koren wereldwijd. Daaruit spreekt een ethiek die zich inzet voor de kunstenaars en niet voor politieke winst. “Verfrissend en ongewoon voor Nederland, kwam uit het niets. Vijftig volgens de honorariumtabel van Nieuw Geneco, dus fair betaalde opdrachten, is genereus te noemen in deze moeilijke tijd.”

De Fair Practice Award Compositieopdracht bestaat uit de compositie/video ‘Side by side’ met muziek, tekst en beeld van componist David Dramm. Uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De beide winnaars ontvingen de compositie in de vorm van een grote LP-muziekkaart, uit handen van de componist Martijn Padding.

Side by Side: Compositie Fair Practice Compositieopdracht Award

De Honorariumtabel Compositieopdracht van Nieuw Geneco (Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten) wordt mede ondersteund door BIM (Beroepsvereniging van Improviserende Musici), BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten), VCTN (Vereniging Componisten en Tekstdichters) en de VMN (Vereniging voor Muziekhandelaren en -Uitgevers Nederland). De Fair Practice Code Compositieopdracht sluit aan bij de code van Kunsten ‘92.

    • Aspasia Nasopoulou
    • Orkest De Ereprijs
    • Gaudeamus Muziekweek
    • Nieuw Geneco