Monica Boy Edgarprijs
foto: Karen van Gilst

Monica Akihary

Monica Akihary winnaar van de Boy Edgarprijs 2023

Boy Edgarprijs 2023

De jury van de Boy Edgarprijs 2023 heeft Monica Akihary unaniem uitgeroepen tot winnaar van de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Het Fonds Podiumkunsten maakte dit nieuws bekend op 23 juni tijdens het InJazz festival in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.

Quote van de jury

“Monica Akihary is een musicus die al jaren gestaag bouwt aan een opwindend oeuvre en daarin optrekt met vele muzikale partners. Ze zoekt actief het avontuur op in deze - vaak gedurfde - samenwerkingen en stopt niet daar waar het schuurt. Met haar eigen koers die ze steeds verlegt, verrast ze musici en publiek. Ze is niet alleen te zien op de belangrijkste Nederlandse jazzpodia en -festivals, maar ze weet zich ook internationaal te profileren. Tijdens liveoptredens maakt ze diepe indruk als improvisator en verhalenverteller.” 

Over de winnaar
Monica Akihary is een vocalist en tekstdichter en thuis in muzikale tradities uit alle windstreken. In haar werk zoekt ze actief samenwerkingen op met uiteenlopende (jonge) musici en dichters, waarbij ze soms in het Engels zingt, soms in het Haruku, de taal van het Molukse eiland waar haar vader is geboren. Monica Akihary vormt al meer dan vijfentwintig jaar samen met gitarist-componist Niels Brouwer een duo onder de naam Boi Akih en treedt wereldwijd op. Dit jaar is Monica Akihary door het North Sea Jazz festival uitgenodigd als curator en onlangs verscheen het tiende studioalbum ‘From and to Infinity’.

Prijsuitreiking
Op 6 december wordt de prijs feestelijk uitgereikt in het Amsterdamse BIMHUIS. Daarbij wordt Akihary beloond met het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers.

Jury
De jury van de Boy Edgarprijs bestaat uit: Shishani Vranckx, Marieke Meischke, Bart Maris, Mike Bindraban, Adri Braat, Raluca Baicu en Maite Hontelé. De jury stond onder onafhankelijk voorzitterschap van Cécile de Vos. 

Over de Boy Edgarprijs
De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Edgar leverde een belangrijke bijdrage aan de erkenning van jazz als hoogwaardige kunstvorm.

Het Fonds Podiumkunsten organiseert sinds 2022 het selectieproces en reikt de prijs elk jaar uit aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre. De prijs wordt ondersteund door Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz. Eerdere winnaars van de prijs waren Ronald Snijders, Ack van Rooyen en Tineke Postma.

interview met Boi Akih

Lees verder

Boi Akih

Het orgel als fluitorkest

interview door Charlie Crooijmans

"From and to Infinity" is een uniek muziekproject dat componist en gitarist Niels Brouwer in 2019 creëerde voor het 70-koppige Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon […]

Lees meer
    • Monica Akihary
    • Niels Brouwer