Gebroeders Jusse

Theo Loevendie, Joey Roukens, Louis Andriessen, Leo Smit, Willem Pijper, Jan Wisse, Hans Henkemans

Lucas & Arthur Jussen - 'Dutch Masters'

Album release

De pianospelende broers Lucas en Arthur Jussen presenteren op 29 april hun nieuwe cd 'Dutch Masters'. Die staat in het teken van Nederlandse muziek voor twee piano’s en voor piano vierhandig. Ze spelen ook nieuwe muziek: het spraakmakende dubbelconcert ‘In Unison’ van Joey Roukens, met het Radio Filharmonisch Orkest, en ‘Together’ voor 2 piano’s van Theo Loevendie. Zij hebben het album opgedragen aan hun voormalige leraar Ton Hartsuiker, die hen heeft geënthousiasmeerd voor nieuwe Nederlandse muziek.

Lucas & Arthur Jussen - The Dutch Masters (Trailer)

Het nieuwe album van pianisten Lucas en Arthur Jussen, Dutch Masters, is opgedragen aan Nederlandse componisten. 'Iedereen kent Bach, Mozart of Beethoven, maar we hebben ook genoeg minder bekende componisten uit ons thuisland die veel mooie composities hebben gemaakt', zeggen ze. Het album is dan ook een ode aan de Nederlandse componisten, maar ook aan pianist en docent Ton Hartsuiker, die hen al als kind kennis liet maken met de Nederlandse moderne muziek.

Lucas en Arthur Jussen selecteerden composities voor twee piano's en quatre-mains uit de 20e en 21e eeuw van Louis Andriessen, Leo Smit, Willem Pijper, Jan Wisse en Hans Henkemans, Theo Loevendie en Joey Roukens. Het album beslaat bijna een eeuw Nederlandse muziek, een relatief korte periode, maar de muziek die in Dutch Masters wordt gepresenteerd vertoont een enorme diversiteit. 'We hebben geen klassieke traditie in Nederland. En misschien was dat een zegen. Omdat we de afgelopen eeuw onze creatieve drang hebben herontdekt en Nederlandse componisten zichzelf opnieuw hebben uitgevonden', zeggen ze. Het album bevat vier wereldpremières en twee van de werken, Loevendie en Roukens, zijn speciaal voor Lucas en Arthur geschreven.