Lisekindercomponist
foto: Jostijn Ligtvoet

Lize Bastiaens

Kindercomponist des Vaderlands

Dag van de Componist 2024

Zaterdag 15 juni, tijdens de Derde Dag van de Componist, is Lize Bastiaens (11) uit Oijen benoemd tot eerste KinderComponist des Vaderlands. Haar composities klinken op minimaal 3 momenten: tijdens de vierde Dag van de Componist, tijdens festival November Music en tijdens De Jongste Componistendag. Een jaar lang krijgt de KinderComponist coaching van Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis, die haar de ins en outs zal bijbrengen van het compositievak.

In maart startte de Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis de zoektocht naar de KinderComponist des Vaderlands. Voor de functie KinderComponist des Vaderlands konden kinderen tussen de 10 en 17 jaar zich aanmelden. Uit de aanmeldingen is de 11-jarige Lize Bastiaens gekozen. Ze is gek op lezen en componeren. Uit het juryverslag: "Je composities zijn prachtig én verrassend en dat is een geweldige combinatie." Van Anne-Maartje wil Lize het komende jaar zoveel mogelijk leren. Zij zal meerdere stukken componeren, meegaan naar het conservatorium en voor een orkest schrijven.

Bij de installatie van Lize als KinderComponist des Vaderlands speelde Ensemble C-Klein de compositie die zij voor deze dag heeft geschreven.

De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur dat het muziekleven een boegbeeld heeft gegeven voor de Nederlandse muziek van nu. Een onafhankelijke jury beslist wie de vaderlandse titel mag dragen. Twee jaar lang zal Anne-Maartje met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Daarnaast komt ze als ambassadeur op voor het belang van alle betrokkenen in ons muziekleven, van componisten en musici tot docenten. Eén van haar lijfspreuken is: Echt iedereen kan componeren!

    • Anne-Maartje Lemereis
    • Buma Cultuur