Jorgen Van Rijen

International Trombone Association

Jörgen van Rijen wint de ITA Award

Jörgen van Rijen

De International Trombone Association reikt elk jaar verschillende prijzen uit. De ITA Award, uitgereikt aan een persoon die een grote invloed heeft gehad op het gebied van trombone, is dit jaar uitgereikt aan Jörgen van Rijen.

Naast zijn werk als solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest is Jörgen van Rijen een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Hij soleerde met vele orkesten en ensembles, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Czech Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Taiwan National Symphony, Antwerp Symphony, Tokyo Philharmonic, Dallas Symphony Orchestra, Orchestre de Suisse Romande en Nagoya Philharmonic. In de komende seizoenen zal Jorgen zijn debuut maken bij o.a. Hong Kong Philharmonic, Orchestre National de France en Philharmonie du Luxembourg.

Het muziektijdschrift 'Luister' schreef in een recensie over zijn eerste cd:'...Van Rijen is een echte ambassadeur van zijn instrument, dat onder componisten nog steeds niet helemaal is ingeburgerd als virtuoos te gebruiken lid van de kopersectie. Maar er zijn dan ook niet erg veel trombonisten die het briljante niveau van Van Rijen halen. In toon, dynamiek, kleur, muzikaal inzicht en zeggingskracht is van Rijen ongeëvenaard...'.

In 2004 ontving Jörgen de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van OCW. In 2006 kreeg hij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award, die jaarlijks wordt toegekend aan een aantal van de meest veelbelovende, internationale solisten en ensembles. Verder won Jörgen diverse prijzen, waaronder eerste prijzen op de internationale tromboneconcoursen in Guebwiller en Toulon.

Er zijn vele nieuwe stukken voor Jörgen geschreven waaronder een tromboneconcert van Theo Verbey in opdracht van het Koninkijk Concertgebouworkest en stukken van Martijn Padding, Jacob ter Veldhuis, Kalevi Aho, Jan van Vlijmen, Florian Magnus Maier. In het voorjaar van 2017 speelde Jörgen de wereldpremière van een voor hem gecomponeerd tromboneconcert van James MacMillan uitgevoerd met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Ivan Fischer. Hij zal het stuk de komende seizoenen uitvoeren met orkesten in Finland, Zwitserland, België, Duitsland en in de USA (Dallas Symphony Orchestra). In de toekomst volgt o.a. een nieuw trombone concert van Trevor Grahl.Jörgen maakt regelmatig deel uit van het Lucerne Festival Orchestra o.l.v. Claudio Abbado. Hij geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam en is International Visiting Professor aan de Royal Academy of Music, Londen. Verder is hij een actief kamermusicus in ensembles zoals het Nieuw Trombone Collectief , KCO Koper en Brass United.

Hij speelt exclusief op instrumenten van Antoine Courtois. Op het label Channel Classics zijn inmiddels vijf succesvolle CDs van Jörgen verschenen.