Tony Roe

Tony Roe

Jazzpianist Tony Roe wint de Boy Edgarprijs 2024

Boy Edgarprijs 2024

De jury van de Boy Edgarprijs 2024 heeft Tony Roe unaniem uitgeroepen tot winnaar van de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Het Fonds Podiumkunsten maakt dit nieuws bekend op 27 juni tijdens het inJazz festival in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.

De jury over Tony Roe

‘Pianist, componist en bandleider Tony Roe is een veelzijdig musicus. Zijn instrumentbeheersing is onmiskenbaar, maar het is de vrije visie op de piano die zijn werk onderscheidend maakt. Roe brengt een unieke mix van jazz en technologie, werkt genre-overstijgend en geeft publieksbeleving een nieuwe dimensie. Hij is intelligent, geëngageerd en een innovator binnen de jazz- en geïmproviseerde muziek.'

Over de winnaar

Tony Roe is een veelzijdige en creatieve jazzpianist, geboren in Amsterdam. Hij combineert elementen uit de klassieke muziek, hip-hop, elektronische muziek en Latijns-Amerikaanse ritmes en creëert hiermee een geheel eigen muziekervaring. Roe studeerde klassieke piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam. Met Jamie Peet en Pat Cleaver vormt hij het jazzpianotrio ‘Tin Men and the Telephone’, waarvoor hij de muziek componeert, interactieve visuals creëert en met behulp van zelfontwikkelde software altijd contact met het publiek opzoekt. Zijn show ‘Modular Piano’ is een samenwerking met audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx, waarbij synthesizers en interactieve beeldprojecties door de vleugel worden aangestuurd.

Roe speelt regelmatig samen met diverse artiesten en ensembles, zoals Nai Barghouti, Vernon Chatlein, NBE en Ben van Gelder. Eerder werkte hij samen met o.a. het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Noord Nederlands Toneel (NNT), Asko|Schönberg Ensemble, Room Eleven, en Janne Schra. Roe heeft opgetreden op podia in onder andere Argentinië, Canada, Engeland, Egypte, Italië, Japan en Zuid-Afrika.

Jury

De jury van de Boy Edgarprijs 2024 bestond uit Cécile de Vos (voorzitter), Mike Bindraban, Marieke Meischke, Bart Maris, Maite Hontelé, Corrie van Binsbergen, Shishani Vranckx, Bert van den Brink en Raluca Baicu.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking zal later dit najaar zijn. Daarbij wordt Roe beloond met het prijzengeld van € 25.000 en mag hij de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers in ontvangst nemen. 

Over de Boy Edgarprijs

De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Edgar leverde een belangrijke bijdrage aan de erkenning van jazz als hoogwaardige kunstvorm.


Het Fonds Podiumkunsten organiseert sinds 2022 het selectieproces en reikt de prijs elk jaar uit aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre. De prijs wordt ondersteund door Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Monica Akihary, Ronald Snijders, Ack van Rooyen en Tineke Postma.

    • Tony Roe
    • Fonds Podiumkunsten