Caffe Sospeso

David Dramm

Help mee met de crowdfunding van Caffè sospeso

Caffè sospeso

Help celliste Doris Hochscheid om samen met Cellosonate en OT Rotterdam een voorstelling over dakloosheid en een workshop voor daklozen te realiseren! De campagne op Voordekunst is kort geleden gelanceerd en de eerste donaties zijn al binnen. Doneer nu!

Voor de tweede keer slaan Stichting Cellosonate en OT Rotterdam de handen ineen om samen muziektheater te maken. In de voorstelling Caffè sospeso speelt Doris Hochscheid de rol van een dakloze moeder. Met het stuk vragen ze aandacht voor het groeiende aantal dak- en thuislozen, maar ze willen meer doen dan alleen de problemen benoemen. Daarom doen ze graag iets terug voor deze groep. Met deze crowdfunding actie vragen ze jullie bij te dragen aan een workshop die Doris speciaal voor dak- en thuislozen ga organiseren.

Over de voorstelling

Een moeder en een zoon, beiden cellist, hebben alleen de buitenlucht nog om in te musiceren. Ze proberen de muzikale smaak van de voorbijgangers in te schatten en passen daar hun repertoire op aan. Realiseren de voorbijgangers zich dat ze te maken hebben met twee getalenteerde musici? Of zien ze alleen twee zwervers? Moeder en zoon moeten zichzelf opnieuw uitvinden – als musicus maar ook in hun verhouding tot elkaar. Met een caffè sospeso, een gedoneerde koffie, in hun handen koesteren ze een droom van betere tijden. Maar al gauw vragen ze zich af: is dit hun nieuwe leven?

Stapsgewijs komt bij de zoon het besef dat zijn moeder vastzit in haar benarde situatie en neemt hij een radicale beslissing. Op zoek naar een betere toekomst voor hen beiden. Mirjam Koen schreef en regisseert, David Dramm componeert in samenwerking met Harald Austbø, en Doris en Harald spelen moeder en zoon, en natuurlijk ook cello. De muziek varieert van barok tot jazz, van improvisatie via pop tot hedendaags klassiek.

Niet gezien worden

"Tijdens de voorbereiding voor mijn rol als dakloze moeder heb ik me uitvoerig verdiept in het actuele thema van dakloosheid. Het heeft me doen inzien dat daklozen vaak onzichtbaar zijn voor de maatschappij en dat we ze vaak voorbijlopen zonder ze echt te zien of te groeten. Ik vroeg me af: wat is het verhaal van deze mensen? Wat zijn hun dromen? Langzaam ontstond de wens om niet alleen een voorstelling over deze mensen te spelen, maar ook iets voor hen te doen.", aldus Doris Hochscheid.

Rust in je Hoofd

"Ik ging naar het Leger des Heils in Amsterdam voor een gesprek. Daar werd ik hartelijk en vriendelijk ontvangen. Ik hoorde hoe ze mensen helpen om te overleven, op te krabbelen en soms zelfs begeleid terug te keren naar een eigen woning. Ik vroeg wat daklozen echt nodig hebben, naast een dak boven hun hoofd. Het antwoord was: rust in hun hoofd. Het leven op straat hoeft niet altijd een gevolg te zijn van psychische problemen; soms is het andersom. In elk geval is het voor veel daklozen moeilijk om die rust te vinden."

Workshop

"Ik sprak met mijn theatercoach, Marjolein Baars van het Michael Chekhov Collectief, over mijn interesse in het thema van dakloosheid. Ze was meteen enthousiast en brainstormde met me over hoe we Rust en Onrust, belangrijke aspecten voor daklozen, als personages tot leven konden brengen. Hieruit is het idee voor de workshop Rust in je Hoofd ontstaan, waarin ik de muziek verzorg en Marjolein de theateroefeningen begeleidt."

We willen deze workshop graag op verschillende locaties in het land geven, op dezelfde plekken waar onze voorstelling wordt opgevoerd. Na de workshop kunnen de deelnemers onze voorstelling bijwonen met een vrijkaartje. Om dit alles te realiseren hebben we een budget van 5500 euro nodig.

    • David Dramm