For Mattia The Complete Recordings

Douwe Eisenga

For Mattia - The Complete Recordings

Albumtip

Deze dagen, tussen 14 en 18 oktober, is de Klassieke Top 400 op NPO Radio Klassiek te horen. Op nummer 82 staat het solo pianostuk ‘For Mattia’ van Douwe Eisenga.

‘For Mattia’ is een ontroerend nummer dat sinds 2017 in de lijst staat. In dat jaar heeft Eisenga de single en videoclip ‘For Mattia’ opgenomen. Het stuk heeft hij geschreven op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Dat kun je ook mooi horen in het stuk dat plotseling stopt, en dan toch weer verder gaat, alsof ze in gedachten voortleeft.

Douwe Eisenga (1957) is een Nederlandse componist die bekendstaat om zijn toegankelijke, minimalistische muziek. Zijn werk wordt gekenmerkt door repetitieve structuren en rijke, melodische patronen. Eisenga's muziek wordt vaak omschreven als hypnotiserend, lyrisch en emotioneel geladen, en hij heeft met zijn composities een breed publiek weten te bereiken. Naast ‘For Mattia’ heeft hij verschillende werken geschreven voor uiteenlopende bezettingen, waaronder solopiano, orkest en kamerensembles.

Vorige maand is Eisenga’s dubbelalbum ‘For Mattia, The Complete Recordings’ op Butler Records uitgekomen. Het is een album dat een aanvulling is op het album ‘For Mattia’ dat in 2019 verscheen. Destijds werden er 16 stukken opgenomen, waarvan er negen op ‘For Mattia’ terechtkwamen, en nu staan alle 16 stukken op dit dubbelalbum samen met alternatieve versies, een remix van Pim van de Werken en de single waarmee het allemaal begon. De hoes is een detail uit het wandtapijt Resurrection van Janpeter Muilwijk.

For Mattia - Origineel.mp4

    • Douwe Eisenga