Screenshot 2024 10 21 At 1207 53
Fie Schouten (beeld: © Julie Hrudova) en Gery Mendes (beeld: © Mounir Raji)

Fie Schouten en Gery Mendes residenten in het Van Doesburghuis 2025

Van Doesburghuis

Komend jaar nemen twee podiumkunstenaars hun intrek in het Van Doesburghuis in Meudon-Parijs. Uit bijna dertig inzendingen selecteerde Fonds Podiumkunsten twee projectplannen: die van basklarinettiste Fie Schouten en componist, acteur en tekstschrijver Gery Mendes. Zij zijn de nieuwe tijdelijke bewoners van de beroemde atelierwoning in de periode van mei tot aan augustus 2025, waar ze zullen werken aan het verdiepen van hun projecten.

Gery Mendes
Theatermaker en componist Gery Mendes maakte voor Orkatercollectief Sir Duke de muziek bij een aantal voorstellingen en gebruikte daarbij de Kaapverdiaanse muziek uit zijn jeugd: morna, funana, batuku en hiphop. In het Van Doesburghuis zal Mendes werken aan muziek voor de voorstelling Hurt People / Kintsugi en onderzoekt hij verschillende Afrikaanse muziekstijlen in het kader van zijn project AllThingsAfrica. De residentie biedt Gery ook de mogelijkheid oude banden aan te halen met o.a. de Franse soulzanger Ben L’Oncle Soul en samenwerkingen op te zoeken met een Frans soulkoor en vocalisten. Gery zal in Parijs verblijven in de maanden mei en juni 2025.

Fie Schouten
Basklarinettiste Fie Schouten is gespecialiseerd in nieuwe muziek en in de lage klarinetten. Ze is artistiek leider van het Basklarinet Festijn. Tijdens haar residentie werkt Schouten aan de compositie Free Space, dat gebaseerd is op het boek Espèces d’Espace / Ruimten rondom van Georges Perec. Het verblijf in Meudon stelt haar ook in staat om intensief samen te werken met de Franse componisten Jérôme Combier en Kerwin Rolland. Fie neemt haar intrek in de atelierwoning in de maanden juli en augustus 2025.

Over het Van Doesburghuis
Dit huis is de voormalige woning van het kunstenaarsduo Theo en Nelly van Doesburg. Het wordt sinds 2017 beschikbaar gesteld aan kunstenaars die werkzaam zijn op de vele gebieden waarbinnen Theo en Nelly van Doesburg actief waren: architectuur, beeldende kunst, literatuur, muziek, vormgeving en podiumkunsten.

De residentie is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse cultuurfondsen: het Fonds Podiumkunsten, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Filmfonds, het Mondriaan Fonds en het Nederlands Letterenfonds.

Verblijf in Van Doesburghuis 2022-2023

Steven Kamperman

Steven Kamperman

"Tegenstellingen inspireren mij"

Interview door Charlie Crooijmans

Van november 2022 tot februari 2023 verbleef componist en klarinettist Steven Kamperman in het Van Doesburghuis in Meudon (Parijs). Hij componeerde daar drie grote werken, […]

Lees meer