Winnaars The Records 2024 Jaap Kroon
foto: Jaap Kroon

Drie nieuwe winnaars bekend!

Keep an Eye The Records 2024

Donderdag 25 januari vond in TivoliVredenburg in Utrecht de feestelijke jubileum-editie van tien jaar jazzconcours Keep an Eye The Records plaats. Inmiddels zijn er al dertig albums mogelijk gemaakt met deze prijs voor aanstormend jazztalent. De drie winnaars van 2023, Dutch Mountain Tribe, Federico Calcagno Octet en Ronny deCarlo gaven 's avonds in drie energieke concerten voor een volle Cloud Nine-zaal een voorproef van hun gloednieuwe albums die zij in het afgelopen jaar met deze prijs hebben kunnen maken.

Daarnaast werden de winnaars van The Records 2024 bekendgemaakt door de host van de avond, zangeres en presentator Giovanca. De finale vond overdag plaats voor een vakjury die de drie nieuwe winnaars koos: Anaphora Trio, Micheal Murray’s Colourfield en NAUSYQA. Zij ontvingen alle drie een cheque ter waarde van € 10.000,- om een album te produceren dat zij op hun beurt over een jaar aan het publiek zullen presenteren. Ter gelegenheid van tien jaar The Records werd eenmalig de 'Most Promising Artist Award' uitgereikt. Deze werd door de vakjury toegekend aan bassist Cas Jiskoot.

Voor deze editie van The Records was er een nieuw record van maar liefst 115 aanmeldingen van negen verschillende conservatoria in Nederland. Na een voorselectie speelden de zeven finalisten overdag live voor de vakjury in TivoliVredenburg om de felbegeerde album-productieprijs. De finale-jury bestond uit professionals uit het werkveld: Bert Palinckx, Martyna van Nieuwland, Yoràn Vroom, Peter van Brummelen en Corrie van Binsbergen. Naast het geldbedrag ontvangen de winnaars een coachingstraject en wordt voor hen een serie concerten op Nederlandse jazzpodia georganiseerd. Bassist Cas Jiskoot kreeg van de jury de eenmalige jubileumprijs 'Most Promising Artist Award'. Hij werd geprezen om zijn muzikaliteit en de manier waarop hij de bas niet altijd op de meest traditionele manier gebruikt. Hij ontving € 2500,- ,vrij te besteden aan eigen muzikale ontwikkeling.

Winnaars The Records 2024

Anaphora Trio 
Filippo Deorsola (piano, geprepareerde piano, objecten), Jonathan Ho Chin Kiat (contrabas) Marco Luparia (drums, objecten)

Queer pianist en componist Filippo Deorsola presenteert Anaphora, een pianotrio dat “verschillende genres en ritmes op een ongelooflijk beheerste en plezierige manier schakelt en mixt” [Best of Jazz, VS]. De muziek belichaamt een praktijk waarin niet-Europese muzikale tradities worden verkend als ritmische en timbrale ruimtes die het samenspel van het trio kunnen ondermijnen, heroriënteren en openstellen voor onverwachte grooves en verrassende texturen. Het nodigt luisteraars uit in een fascinerende verkenning van geluid.

JURYQUOTE: “Een muzikaal zeer origineel trio. We waren onder de indruk van de ritmische elementen en het speelplezier. We hoorden veel invloeden terug uit verschillende, verrassende genres. De groep beschikt over een eigen muzikale identiteit en een bijzondere podiumpresentatie.”

Micheal Murray’s Colourfield 
Micheal Murray (altsaxofoon), Joy Shechter (piano), Omer Govreen (contrabas),
Ilia Rayskin (drums)

Micheal: "Het doel van dit project is om een geluid na te streven dat het hoogtepunt is van de belangrijkste invloeden in mijn leven, uit muziek, kunst en poëzie. Dit idee beïnvloedt alles, van de bijdrage van de individuen tot het compositieproces, waarbij ik altijd probeer de focus te behouden op de universele gemeenschappelijke waarden van muziek die ik hoog in het vaandel heb staan."

JURYQUOTE: “We vonden de band erg coherent en volwassen. Met mooie composities en vorm en een prachtig saxofoongeluid. We willen onze speciale waardering uitspreken voor de concentratie op het podium en het hoge spelniveau!“

NAUSYQA
Miguel Valente (altsaxofoon), Antonio Moreno Glazkov (trompet/synths), Jelle Willems (piano/synths), Antonio Todisco (elektrische gitaar), Richard Nacinelli (elektrische bas), Pedro Nobre (drums)

NAUSYQA is voortdurend op zoek naar meeslepende sonische werelden. Door verhalen te vertellen met hun dromerige nieuwsgierigheid, hebben ze een mix van atmosferische post-rock en felle grooves gecreëerd.
Geïnspireerd door de avontuurlijke geest van Hayao Miyazaki's 'Nausicaa and the Valley of the Wind', combineert het instrumentale kwintet het elektronische met het akoestische, met zwevende melodieën, spannende improvisaties en brede soundscapes. Een combinatie die luisteraars bij elk optreden meeneemt op reis.

JURYQUOTE: “We waren erg onder de indruk van deze band. De groep heeft een fantastische bandsound met veel energie en dynamische uitersten. We zien uit naar een volledig album waarin zij op hopelijk dezelfde wijze een fantastische spanningsboog weten neer te zetten.”