Calliope Tsoupaki C Michiel Van Nieuwkerk

Calliope Tsoupaki

Calliope Tsoupaki over de staat van nieuwe muziek

toespraak op Gaudeamus

Woensdag 4 september is het festival Gaudeamus in Utrecht van start gegaan. Componist Calliope Tsoupaki belichtte in de jaarlijkse openingstoespraak ‘De staat van de nieuwe Nederlandse muziek’. Zij hield een filosofische beschouwing over de kracht van contrapunt en over Plato die in zijn ideale staat weekmakende muziek wilde verbieden. Een parallel met ons land, waar vrijwel alle subsidies voor talentontwikkeling in de klassieke muziek op de tocht staan.

“Wat is mooier dan een vraag zonder antwoord? Dat wist collega Charles Ives ook heel goed. In kunst en muziek hoef je niets te bewijzen. Een kunstwerk is een open vraag over schoonheid, avontuur, vrijheid van expressie en onbegrensd denken.”

Calliope Tsoupaki

De toespraak sloot naadloos aan bij de indrukwekkende uitvoering die Asko|Schönberg en Klang gaven van De Staat van Louis Andriessen, een klassieker die door de grote bezetting te weinig live te horen is. Oscar Bettison schreef een stuk voor hetzelfde instrumentarium, waarin hij alles anders wil doen dan Andriessen, om een diapositief van De Staat te componeren.

    • Calliope Tsoupaki
    • Gaudeamus Muziekweek