2023 11 02 12 00 39 Anne Maartje Wouter Vellekoop 53856

Anne-Maartje Lemereis

Anne-Maartje Lemereis nieuwe Componist des Vaderlands

Componist des Vaderlands

Anne-Maartje Lemereis (1989) is voor een periode van twee jaar benoemd als Componist des Vaderlands. Op donderdagavond 21 december nam zij in TivoliVredenburg te Utrecht het stokje over van Martin Fondse, die de afgelopen twee jaar de erefunctie heeft bekleed. Volgens de jury is Anne-Maartje een componist met “de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen.”

Een activist zonder drang

De jury die de Componist des Vaderlands heeft benoemd, bestond naast voorzitter Adriana van Dooijeweert uit Makira Mual, Guy van Hulst en Bert Palinckx. Zij zochten naar eigen zeggen “een componist met een volstrekt eigen klanktaal, die deze niet alleen goed op papier krijgt, maar daar de hele wereld voor kan enthousiasmeren.” Er ontstond al snel consensus over een shortlist met mogelijke kandidaten. Vervolgens ging de jury met deze componisten in gesprek over hun plannen mochten ze het ambt gaan bekleden. De keuze viel op Anne-Maartje Lemereis. “Ze gelooft in wat ze doet, ze is een activist zonder drang. Anne-Maartje is uiterst sterk in haar communicatie die zich richting verschillende doelgroepen in Nederland kan vertakken, waar ze met een grote toegankelijkheid haar verhaal kan overbrengen. Ze heeft de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen. Ze heeft een prachtige balans in zichzelf, als componist, pianist en docent, die haar de komende twee jaar zal helpen het evenwicht in het muziekonderwijs een nieuwe impuls te geven. Zodra zij de overlegruimte instapte werden we meegenomen in haar wereld. Anne-Maartje is een originele geest die op een speelse wijze weet te reageren op dagelijkse actualiteiten zoals ze met haar Happy Birthday Composer project op social media heeft bewezen. En ook als componist overtuigt ze, gegeven haar recente werk. Zoals pianoconcert Twee, onderdeel van het met de klassiekemuziekprijs De Ovatie bekroonde programma Vrijheid en Overwinning van Pynarello.”

2023 11 02 11 57 53 Anne Maartje Wouter Vellekoop 53799 2

Echt iedereen kan componeren!

Anne-Maartje Lemereis is verguld met haar benoeming tot de nieuwe Componist des Vaderlands: “Het is een eer om de komende twee jaar deze mooie titel te mogen dragen. Ik wil me vooral richten op muziekeducatie, die ik voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar wil maken. Ik wil me focussen op het maken van eigen werk en niet op het reproduceren van andermans noten.”

Anne-Maartje is de vijfde Componist des Vaderlands, na Willem Jeths, Mayke Nas, Calliope Tsoupaki en Martin Fondse. Buma Cultuur nam hiervoor het initiatief om het muziekleven een boegbeeld te geven voor eigentijdse Nederlandse muziek. Twee jaar lang zal Lemereis met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Daarnaast komt zij als ambassadeur op voor het belang van alle betrokkenen in ons muziekleven, van componisten en musici tot docenten. Eén van haar lijfspreuken is: Echt iedereen kan componeren!

    • Anne-Maartje Lemereis