Bord Utrecht
za
15
jun

Utrecht

Dag van de Componist 2024

Utrecht is het bruisende festivalhart, met optredens, gesprekken, radio en livestream vanuit TivoliVredenburg en diverse activiteiten in de stad en regio.

Musicazutrecht Dag Van De Componist Utrecht 2023
Foto: Ben Nienhuis

Hele dag muziek rond Hoog Catharijne

Zaterdag 15 juni | Hoog Catharijne | 9:00 uur | Gratis toegankelijk
Muzicaz

Na het wervelende optreden tijdens de vorige editie van de Dag van de Componist, zijn de musici van Muzicaz weer present met een nóg uitgebreider programma. Musicaz@Utrecht (MuzicAZCUtrecht) is een collectief van Utrechtse muzikanten die op AZC’s samenkomen om muziek uit allerlei windstreken met elkaar te delen. Onder leiding van componist-organisator Jonás Bisquert  vinden diverse optredens plaats. Dit evenement is een coproductie van  New Music NOW en Gaudeamus. Hoog Catharijne is trotse partner van de Dag van de Componist.

  • Hoog Catharijne, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 09:00
231108spe Maakt T Even Banner Utrecht Marketing 930x620

Expositie Maak ’t Even: Muziekmachines & duurzaam design

Zaterdag 15 juni | Museum Speelklok | 10:00 - 17:00 uur | €8,00 - €15,50
Maak 't Even | Neo Muyanga

Tickets & info

In samenwerking met gastcurator Pao Lien Djie brengt Museum Speelklok voor het eerst het werk van drie hedendaagse ontwerpers en makers van historische muziekmachines bij elkaar. Ontwerpers Jelle Mastenbroek, Jesse Howard en Christien Meindertsma gaan in Maak ’t Even met hun werk in dialoog met de historische museumcollectie.

Dag van de Componist tipt graag de korte film van de veelzijdige Zuid-Afrikaanse kunstenaar, componist en muzikant Neo Muyanga. Hij gaat werken aan MotoMbila, een nieuw mechanisch instrument dat Afrikaanse tradities verbindt met de Europese manier van bouwen. Op deze manier wil Museum Speelklok nieuwe instrumenten toevoegen aan de collectie. Muyanga maakte in 2021 zijn debuut als componist bij Nationale Opera & Ballet en was gastkunstenaar bij Depot Boijmans van Beuningen.  

Andere tip is de Porcelain Piano van ontwerper Jelle Mastenbroekte, een antiek uitziende kast met piano vol porseleinen borden die muziek kunnen maken. Hij liet zich hiervoor inspireren door instrumenten die je ook in Museum Speelklok ziet.

  • Museum Speelklok, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 10:00 tot 17:00
Snaartjes Kinderfestival
Foto: Viorica Cernica

Snaartjes Kinderfestival

Zaterdag 15 juni | TivoliVredenburg | 11:00 uur | €10 - €13
SNAAR Festival
Tickets

Het SNAAR Festival presenteert voor de eerste keer het kinderprogramma Snaartjes. Hier kunnen kinderen vanaf 8 jaar als jonge onderzoekers aan de slag gaan tijdens de vele proeven en interactieve voorstellingen.

Knutsel je eigen DNA en isoleer zelfs jouw eigen DNA uit je wangslijmvlies. Klap mee tijdens de Beat Battle, doe muzikale testjes en denk als een vogel. Een educatieve én speelse ontdekkingsreis!

  • TivoliVredenburg, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 11:00 tot 13:00
Snaar Festival Middagprogramma

SNAAR Festival Middagprogramma

Zaterdag 15 juni | TivoliVredenburg | 14:00 uur | €20 - €29
Tickets

Op 15 juni wordt TivoliVredenburg omgetoverd tot een plek waar je de verbinding tussen muziek en wetenschap kan ervaren. Laat je verrassen door een programma vol voorstellingen, interactieve proeven en muzikale optredens die de nieuwsgierigheid prikkelen.

Dit jaar staat DNA centraal en wist je dat de échte ontdekker van de structuur van DNA een vrouw was? Namelijk Rosalind Franklin, die ondanks haar baanbrekende ontdekking altijd relatief onbekend is gebleven. Dit gaan we rechtzetten in een mini-opera waarin haar tragische levensverhaal wordt verteld.

Wat is de invloed van muziek op je hartslag, en hoe verandert TikTok onze muziekbeleving? Of ontdek het tijdens de voorstelling over de impact van suiker én artificiële suikers op onze gezondheid, geïllustreerd met de Suikerfee van Tchaikovsky. Geniet op het bruisende festivalplein van lekkere cocktails uit Erlenmeyers!

  • TivoliVredenburg, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 14:00 tot 18:00

Stationsconcert Utrecht

Zaterdag 15 juni | Utrecht | 17:40 - 18:40 uur | gratis toegankelijk

Speciaal voor de Dag van de Componist wordt Annabel Schouten (1999) door ons benoemd tot Stadscomponist Utrecht. Zij gaat als interdisciplinaire maker aan de slag als 'music landscape artist, sound inventor, instrument composer' in opdracht van New Music NOW / Dag van de Componist in co-productie met Gaudeamus. 

Annabel Schouten ontwerpt een zwerm van Utrechtse stemmen, als een gecomponeerde beweging door de stad. Het is een ontwerp van beweging, stembanden, afstanden en routes, een architectuur van samenkomsten. Daartoe werkt ze samen met Utrechtse koren, die vanuit hun huizen en verschillende plekken in de stad, fietsend zingend in beweging zijn naar het centraal station. Bij aankomst vindt er een muzikale ontmoeting plaats tussen de musici van de New Music NOW Express en de Utrechtse koorzangers, onder het bollendak bij Utrecht Centraal Station.

Snaar Festival Avondconcert

SNAAR Festival Avondconcert

Zaterdag 15 juni | TivoliVredenburg | 20:00 uur | €15 - €25
Tickets

Leer Rosalind Franklin kennen op een manier als nooit tevoren. Bezoek in de avond de mini-opera waarin Radio 1 presentator Eveline van Rijswijk, violist Merel Vercammen, sopraan Bernadeta Astarim, cellist Maya Fridman en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest haar verhaal weer tot leven brengen. Deze bijzondere voorstelling is gecreëerd door de talentvolle componist Annelies van Parys .

De vrouw die de dubbele helixstructuur van DNA als eerste wist te vangen op kwalitatief hoge röntgenfoto’s, Rosalind Franklin, had een dramatisch levensverhaal. Ondanks haar ontdekking deelde ze niet mee in de Nobelprijs die Watson & Crick voor de beschrijving van deze dubbele helix ontvingen. Op de universiteit mocht ze als vrouw niet in de lunchroom van haar mannelijke collega's komen en ze werd niet voor vol aangezien. Franklin’s leven eindigde voortijdig; ze stierf op 37-jarige leeftijd aan de consequenties van waarschijnlijk een teveel aan röntgenstraling. Dit wordt een voorstelling over haar bijzondere levensverhaal, een ode aan het leven van een vrouwelijke wetenschapper die meer erkenning verdient.

Hoogtepunt van de voorstelling is de mini-opera van de jonge componist Annelies van Parys, in regie van regisseur Kenza Koutchoukali. Voorafgaand aan deze ‘mini-opera’ vertelt historicus, schrijver en theatermaker Eveline van Rijswijk (bekend van radio 1) over het leven van Rosalind Franklin en haar betekenis voor de wetenschap. Haar verhaal wordt afgewisseld met muziek voor viool en sopraan (zo klinkt een duo van Gustav Holst, die directeur was van de school van Franklin).

  • TivoliVredenburg, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 20:00 tot 21:00
Screenshot 2024 04 22 At 1352 18

Slotgala Dag van de Componist – New Music NOW meets VPRO Vrije geluiden

Zaterdag 15 juni | TivoliVredenburg | 21:00 uur (voorprogramma 19:30 uur, feestelijke receptie met meet & greet: 20:00 uur) | €10,00
Tickets

Met een feestelijke slotgala bekronen we de Dag van de Componist. We noemen het een gala omdat je op één avond maar liefst 7 verschillende topensembles ziet optreden. Met gloednieuwe muziek en premièrestukken. Bovendien is er champagne. En we rollen ook een rode loper uit. Maar het is een informeel concert met optredens in de Pandora Zaal en in de Pandora Foyer. Er staan tafeltjes in de zaal. Je drankje mag mee naar binnen. De televisie is erbij! VPRO Vrije Geluiden maakt opnames voor NPO2 Start. De componisten en musici worden geïnterviewd. Er is voor dit ‘gala’ geen dresscode. Je mag je feestelijk aankleden, maar verplicht is het niet. 

Met ons slotgala vieren we de veelkleurige diversiteit van het componeren in Nederland uitbundig. Voor feest is volop ruimte. Als je een passe-partout hebt voor de New Music NOW Express, een onvergetelijke treinreis met concerten in de trein en op de stations, dan kun je het concert gratis bijwonen. 

In de Pandora Zaal brengt pianist/componist Rembrandt Frerichs zijn gloednieuwe compositie Jurjana in première met het New European Ensemble.  Black Pencil swingt met een latin groove in Fuerza Interior van Roderik de Man. 

Orkest de Ereprijs verbindt muziek met beeldende kunst. Wilbert Bulsink speelt in Fernochester met tijd en ruimte. Vanessa Lann baseerde Distant Trinity op de Rijnlandse cultus rond Anna te Drieën in de 15e-eeuwse schilderkunst. Pete Harden vond voor Bello inspiratie bij de conceptueel beeldend kunstenaar Robert Smit, die zijn speelse hond Bello portretteerde in een halsketting. 

De saxofonisten van het Maat Saxophone Quartet spelen een selectie van hun programma No One is Too Small, waarmee ze oproepen tot actie tegen klimaatverandering. Ze spelen stukken van Camiel Jansen en Frieda Gustavs

In de Pandora Foyer spelen solisten van Music@zUtrecht eigen composities met inspiratie uit Koerdistan en Eritrea. Vernon Chatlein gaat met Tony Roe in dialoog met de muziek uit de Caraïben waar hij opgroeide. Monica Akihary treedt op met haar duo Boi AKIH. Zij won onlangs de Boy Edgar Prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Om 19:30 is er een voorprogramma. Slagwerker Konstantyn Napolov, cellist Maya Fridman en pianist Laura Sandee spelen een nieuw werk van Klas TorstenssonL Listen!

  • TivoliVredenburg, Utrecht
  • zaterdag 15 juni 2024 om 21:00
Amersfoorts Jeugd Orkest
Foto: Rob van Dam

Amersfoorts Jeugd Orkest

Zondag 16 juni | TivoliVredenburg | 14:15 uur | €8 - €25
Tickets

Op Zondag 16 juni speelt het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) een concert met het thema betovering als rode draad. In het openingswerk The Forest op. 19 van de destijds 22-jarige Rus Glazoenov, klinkt geen gewoon bos, maar een betoverende fantasie over een bos. Een generatie later schrijft Prokofjev óók een compositie met als opusnummer 19. Dit Eerste Vioolconcert ademt nog de invloed van klassieke meesters zoals Mozart en Haydn. Laat je betoveren door de jonge violiste Eline Liselotte van Dijk, die deze uitvoering als prijs heeft gekregen van het Prinses Christina Concours.

Na de pauze keren we terug naar het woud, waarin Liadov Kikimora onder de loep neemt: een onooglijke vrouwelijke huisgeest uit de Slavische mythologie. Van Sint-Petersburg reis je naar Bohemen, naar de beeldende muziek van Dvořák. Je hoort een weinig gespeeld jeugdwerk, de Rhapsodia Fantasy op 14. Tot slot opnieuw betovering: de Suite for improvisor and orchestra van de Syrische klarinettist/componist Kinan Azmeh met als solist klarinettist Gijs Linn.

  • Grote Zaal, Tivoli Vredenburg, Utrecht
  • zondag 16 juni 2024 om 14:15 tot 16:05

Doe mee! 2

Grootste fietskoor, Stadscomponist en Stadslied

nog veel meer te beleven op de

Dag van de Componist

15 jun 2024

programma

Spoor van nieuwe muziek

New Music NOW Express

Stap aan boord van de New Music NOW Express op de Dag van de Componist op 15 juni 2024 een spoor van nieuwe muziek van […]

Lees meer
15 jun 2024

Slotgala Dag van de Componist

Dag van de Componist 2024

Met een feestelijke slotgala bekronen we de Dag van de Componist. We noemen het een gala omdat je op één avond maar liefst 7 verschillende […]

Lees meer