Alfred Momotenko S1920x1080
za
15
jul

Alfred Momotenko

To the Silence

Maestro Igor Gruppman, Megaro Youth Symphony Orchestra

De eerste editie van het First Chair Academy zal met trots worden gepresenteerd in de historische stad Thessaloniki, Griekenland, en ingeluid door de wereldpremière van 'To the Silence', het nieuwe tweedelige opdrachtwerk voor strijkorkest van de Nederlandse componist Alfred Momotenko.

To the Silence

De First Chair Academy (FCA), het visionaire programma voor het hedendaagse orkestleiderschap is een internationale samenwerking tussen het Gruppman International Music Institute, het Athens Management Agency en het Megaro Youth Symphony Orchestra (GR). De nieuwe compositie wordt onthuld tijdens een unieke showcase tussen 15 en 20 juli a.s. in het imposante Thessaloniki Concert Hall, Griekenland.

Het thema van dit werk is het stilstaan bij de verminkingen van de meedogenloze oorlog, geschreven in stijl Trauermusik en gepresenteerd in twee delen: Face of Tragedy en Face of Hope.

Het werk ontwikkelt zich van een volslagen verzwelgende grafstemming naar het alleszinse hemellicht. Ondanks het zwaarmoedige thema, ofwel samen gedenken aan de oorlogsslachtoffers, behelst deze compositie veel lyriek, elegantie en straalt vooral veel hoop op vrede. Ook in dit werk figureren originele melodieën die gebaseerd zijn op Oekraïense muzikale schoonheid, deze zijn elegant verweven met elementen uit West-Europese traditie en gegoten in een hedendaagse vorm.

Artistiek directeur, stichter van de First Chair Academy Nederlandse Maestro Igor Gruppman

Hoewel deze naam voor de meeste professionals in de klassieke wereld geen introductie vereist, mede wegens zijn roemrijke levensloop als de concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest of docent aan Codarts Rotterdam, is het voor sommigen nog onbekend dat Gruppman simultaan een behoorlijke carrière als solist, dirigent en pedagoog maakte in NL, VS, VK en Spanje.

    • Alfred Momotenko - Levitsky