Michel Van Der Aa
vr
18
nov

Michel van der Aa

The Book of Water

Amsterdam Sinfonietta

Of het nu een virtual reality-opera is, een multidisciplinair filmconcert of een popalbum; de Nederlandse componist Michel van der Aa kan en doet het allemaal. Een nieuwe muziektheaterproductie van zijn hand is op voorhand dus al een gedroomd slot voor November Music 2022. Voor deze productie werkt Van der Aa wederom samen met Amsterdam Sinfonietta, met wie hij eerder onder anderen Sunken Garden en Up-close realiseerde.

Van der Aa’s The Book of Water is een muziektheatervoorstelling voor acteur, strijkkwartet en film, gebaseerd op de novelle De mens treedt op in het Holoceen van Max Frisch. In hun bewerking van het boek leggen componist/librettist Michel van der Aa en dramaturge Madelon Kooijman speciale nadruk op de aanhoudende regen en overstromingen. Een gruwelijk noodweer dat de hoofdpersoon Geiser van de buitenwereld afzondert. Gevaarlijke weersomstandigheden die iedereen maar al te zeer herinneren aan onze actuele klimaatcrisis.

Niet alleen Geisers geheugen gaat steeds verder achteruit, ook zijn omgeving brokkelt af door de stortbuien die het landschap teisteren, aardverschuivingen veroorzaken en alles onder water zetten. De ervaren Britse acteur Timothy West speelt de filmrol van Geiser die het hoofd boven water probeert te houden. Zijn zoon, acteur Samuel West vertelt het verhaal live op het podium. West is onder andere bekend door zijn rol als verteller in BBC-documentaires en als acteur in recente films als Darkest Hour en On Chesil Beach. In een interactieve enscenering reageren de personages in de videofilm op de fysiek aanwezige acteur en musici en andersom, waardoor in ruimte en tijd een wisselwerking ontstaat met de mise-en-scène op het toneel. 

Programma

Michel van der Aa – The Book of Water*

* Compositieopdracht November Music, La Biennale di Venezia, Ensemble Modern, Amsterdam Sinfonietta, Muziekgebouw aan 't IJ

Michel van der Aa – regie, libretto, compositie
Jacobien Rozemond - viool
Diet Tilanus - viool
Lilli Maijala - altviool
Örs Köszeghy - cello
Mary Bevan - sopraan (film)
Samuel West - podiumacteur
Timothy West - filmacteur
Madelon Kooijman - dramaturgie
Bart van den Heuvel - lichtontwerp

  • Verkadefabriek, Den Bosch
  • zondag 13 november 2022 om 20:45
  • TivoliVredenburg, Utrecht
  • woensdag 16 november 2022 om 20:15
  • Muziekcentrum, Enschede
  • donderdag 17 november 2022 om 20:00
  • Stadsgehoorzaal, Leiden
  • vrijdag 18 november 2022 om 20:15
  • Michel van der Aa
  • November Music