Simply Quartet
Simply Quartet
za
27
jan

Seung-Won Oh e.v.a.

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Dudok Quartet Amsterdam, Ragazze Quartet e.v.a.

Op 27 januari 2024 gaat de vierde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam van start. Acht dagen lang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bieden Muziekgebouw aan ’t IJ en Bimhuis onderdak aan musici van wereldformaat uit alle windstreken. Gevestigde kwartetten en de jonge garde treden aan met klassiek repertoire en hedendaags werk in eigenzinnige programma’s. Lezingen, inleidingen en masterclasses verrijken de festivalbeleving.

De topspelers van het Danish String Quartet zetten op de opening Schuberts Der Tod und das Mädchen naast Four Quarters van Thomas Adès. Tijdens de Bartókcyclus spelen het Doric String Quartet, het Belcea Quartet en het Jerusalem Quartet in één middag de zes strijkkwartetten van Bartók, een hoogtepunt in de twintigste-eeuwse kamermuziek. Bas-bariton Davóne Tines en het Calder Quartet brengen in een regie van Lisenka Heijboer Castañón MASS, waarin contrasterende religieuze muziekvormen uit West-Europese, Afro-Amerikaanse en 21ste-eeuwse tradities bij elkaar worden geplaatst. Lou Bennett, zangeres en autoriteit op het gebied van de Aboriginaltalen, duikt samen met het Australian String Quartet in hun Australische roots. Het historisch geïnformeerd spelende Butter Quartet bundelt de krachten met de tokkelspecialisten van de Lute Legends. Samen vertellen ze een verhaal dat tijd en afstand overspant en maken ze een reis van China via het Midden-Oosten en Perzië naar Europa.

Line-up editie 2024
Tijdens de vierde Biënnale-editie treden de volgende kwartetten op: Danish String Quartet, Belcea Quartet, Doric String Quartet, Jerusalem Quartet, Marmen Quartet, Ragazze Quartet, Leonkoro Quartett, Brentano String Quartet, Butter Quartet, Quatuor Kitgut, Australian String Quartet, Animato Kwartet, Calder Quartet, Simply Quartet, Solem Quartet, Matangi Quartet, Tetzlaff Quartett, Dudok Quartet Amsterdam, Signum Quartett, Isidore String Quartet, Quatuor Confluence, Belinfante Quartet en Karski Quartet.

Bijzondere gasten
De Strijkkwartet Biënnale verwelkomt een aantal bijzondere gasten, onder wie musicus en wetenschappelijk onderzoeker Lou Bennett, altvioliste Tabea Zimmermann, danser Antoine Hunter, violiste Amandine Beyer, bas-bariton Davóne Tines en zanger Ruben Hein. Ook maken de tokkelspecialisten van de Lute Legends hun opwachting en verzorgt het Orkest van de Achttiende Eeuw een avondconcert.

Concourswinnaars
Tijdens het programmaonderdeel Grass Roots zullen de winnaars van de concoursen van Banff (Isidore String Quartet), Trondheim (Quatuor Confluence) en Osaka (NTB) optreden.

Premières
Er klinken nieuwe stukken van Bushra El-Turk, Seung-Won Oh, Garth Knox, James MacMillan, Paul Stanhope/Lou Bennett, Lou Bennett/Iain Grandage, Moya Henderson en Ayanna Witter-Johnson. Wereldpremières staan geprogrammeerd van Bushra El-Turk, gespeeld door het Dudok Quartet Amsterdam, en van Seung-Won Oh, uitgevoerd door het Ragazze Quartet.

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
De eerste Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vond plaats in 2018. Het grootste strijkkwartetfestival ter wereld omarmt de schoonheid van de traditie en speurt naar de jongste loten aan de stam. Naast de gevestigde topensembles treedt in elke editie een groot aantal veelbelovende jonge kwartetten aan, spelers die de toekomst van het strijkkwartet belichamen. In meer dan vijftig concerten, masterclasses en talks vervult de Biënnale haar missie om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en veelzijdigheid te vieren, te vernieuwen en met iedereen te delen.

    • Muziekgebouw, Amsterdam
    • zaterdag 27 januari 2024 om 12:00 tot 12:00

Uitgelicht 3

Elegy in me, MASS en P.S.

    • Seung-Won Oh
    • Muziekgebouw aan 't IJ
    • Strijkkwartet Biënnale Amsterdam