Spring Festival Banner
ma
4
apr

Spring Festival

Koninklijk Conservatorium

Van 4 t/m 8 april organiseert de afdeling Compositie van het Koninklijk Conservatorium de 55ste editie van het jaarlijkse Spring Festival, boordevol met premières van studenten en werken van (oud)docenten, voor het eerst in het spectaculaire Amare en in het Korzo Theater.

De Ensemble Academy van het Koninklijk Conservatorium presenteert zich met composities van docenten Tsoupaki, Strootman en Padding. De hechte samenwerking tussen studenten van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten krijgt vorm in een theatraal concert in Korzo. Zangers en jonge componisten werken samen in een volledig vocaal programma zowel voor solostem met begeleiding als voor vocaal ensemble. Slagwerkers en componisten opereren in teams onder toeziend oog van Slagwerk Den Haag in een nieuw Konstrukt programma waar experiment en de zoektocht naar nieuw instrumentarium voorop staan.

Na het succes van de ‘Wagenaar-Janssen express’ van vorig jaar, een avond volledig gewijd aan het piano-oeuvre van genoemde maestri, vervolgen we de samenwerking met de pianoafdeling van het Koninklijk Conservatorium dit jaar met The Garden of Ryoan-gi, een retrospectief van het nagenoeg complete piano (keyboard) oeuvre van de dit jaar overleden Louis Andriessen. Naast sleutelwerken als Trepidus en Image de Moreau worden vele onbekende korte Andriessen-werken uitgevoerd door de studenten van de pianoafdeling. Uniek op het programma is de uitvoering van de verpletterende compositie De Staat voor twee piano’s door Gerard Bouwhuis en Ellen Corver. Er bestaat geen officiële uitgave van deze versie gemaakt door alumni Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland die de nadrukkelijke goedkeuring kreeg van de meester.

Het festival wordt afgesloten met een flitsend concert van het New European Ensemble, een vaste partner van onze afdeling, met nieuwe studentenwerken. En als klap op de vuurpijl de afterparty met scheidend docent, meester improvisator Guus Janssen die zijn opwachting maakt met alumnus Huib Emmer als nieuw (DJ) duo genaamd De Grove Korrel.

Het Spring Festival en het Haagse Rewire Festival willen hun programmering meer op elkaar laten aansluiten. Van 8 t/m 10 april staat bij Rewire het werk de van Amerikaanse componiste Meredith Monk centraal in een divers programma waarbij zij zelf aanwezig is.

  • Amare, Den Haag
  • maandag 4 april 2022 om 00:00 tot 00:00
  • Aart Strootman
  • Calliope Tsoupaki
  • Martijn Padding
  • Koninklijk Conservatorium
  • New European Ensemble