vr
24
sep

Sinta Wullur – Ritual Bells, Global Gongs – Muziekgebouw

Project

Een magisch, theatraal concert uitgevoerd met twee zangers, viool, klarinet en Global Gongs. Een compositie die zowel oosters als westers kan klinken. Hiermee slaat de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur een brug tussen culturen. Wullur ontwikkelde de Global Gongs, een chromatische gestemde gamelan, zelf. In dit concert Ritual Bells, Global Gongs brengen 21 zangers en musici een emotionele reconstructie van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië.

De geschiedenis begint in 1600 en eindigt met de terugkeer van de Indiëgangers in Nederland, toen Nederland in 1949 de militaire acties tegen de onafhankelijkheid van Indonesische republiek op bevel van de Verenigde Naties stopte. Hoe kijken Nederlanders gerelateerd aan de voormalige kolonie terug op deze periode? Wat is een passende manier om deze gebeurtenissen samen te herdenken en een plaats te geven? Het concert kan beleefd worden als een ritueel, waarin afscheid wordt genomen van deze geschiedenis en de nieuwe relatie tussen Indonesië en Nederland wordt gevierd. 

De musici spelen rituele muziek op een arsenaal van monumentale bronzen gongs, toetsinstrumenten, basklarinet en viool. Het koor en vocale solisten zingen historische en poëtische teksten die de relatie tussen Indonesië en Nederland vanuit verschillende perspectieven belichten. Dat alles vindt plaats in een decor van koperen kunstobjecten. De trilling van deze meerstemmige geschiedenis wordt zo voelbaar gemaakt.

Uitvoerenden

Sinta Wullur compositie
Jos van Kan regie
Mirthe Frese libretto
Karin Marseille kostuumontwerp

Fokko Oldenhuis dirigent
Bernadeta Astari zang (klassiek)
Ilyass Nadjafi zang (Oosters)
Fie Schouten basklarinet, klarinet
Emma Breedveld viool
Ensemble Multifoon chromatische gamelan
Neon koor

    • Muziekgebouw, Amsterdam
    • vrijdag 24 september 2021 om 20:15
    • Sinta Wullur
    • Muziekgebouw aan 't IJ